Mischie vrea pensia „nesimţită“ înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul baron al judeţului Gorj, primul din România care a primit această titulatură, Nicolae Mischie, a acţionat în judecată Casa de Pensii Gorj întrucât consideră că pensia pe care o primeşte, de 2.500 de lei, este prea mică.

Ex preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Gorj se află în proces la Tribunalul Gorj cu Casa Judeţeană de Pensii. Mischie susţine că pensia i-a fost diminuată în mod nelegal şi cere să se revină la vechiul cuantum pe care-l primea, de 3800 de lei.  El beneficia de o pensie de serviciu, care i-a fost acordată în toamna anului 2008, în baza unei legi speciale, datorită faptului că a fost parlamentar timp de şase ani. „Este o cerere îndreptăţită pentru că am dreptul la o pensie mai mare. În mod nelegal, veniturile mi-au fost diminuate cu suma de 1300 de lei de legea pe care a dat-o Boc. Noua lege a pensiilor u poate avea un efect retroactiv. În plus, un principiu juridic arată că un drept câştigat nu poate fi luat ulterior“. Nicolae Mischie este sigur că va avea câştig de cauză: „Toţi cei care au avut pensii în baza legii respective şi li s-au redus ulterior veniturile au câştigat procesele“.

Mischie primea o „pensie de serviciu“

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj spun că pensia lui Nicolae Mischie a fost diminuată în mod legal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Rodica Ghimiş, directoarea instituţiei, a precizat că pensia lui Mischie a fost redusă începând de anul trecut: „În anul 2008 lui Nicolae Mischie i s-a stabilit pensie de serviciu în baza unei legi speciale. Este vorba de Legea nr. 96/2006, în care se prevedeau drepturi mai speciale pentru anumite categorii de salariaţi, printre care şi parlamentarii actuali şi foşti, aşa cum era şi cazul domnului Mischie. Această lege specială a fost abrogată anul trecut prin apariţia Legii nr. 19. Astfel, în baza acestei legii i s-a calculat o nouă pensie, care a fost diminuată faţă de cea pe care o primea până atunci. Nu ştiu de ce abia acum a contestat decizia de pensionare“.
Daniela Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii, a declarat că drepturile de care beneficiau parlamentarii au dispărut şi că Nicolae Mischie va pierde procesul: „Pensia de serviciu avea un caracter mai aparte. Era un mod de calcul mai avantajos pentru anumite categorii, printre care şi cea a parlamentarilor. Aceste drepturi au fost abrogate prin apariţia Legii nr. 19/2010, unde la art. 1 se meţionează că anumite categorii de pensie, printre care şi ce a domului Mischie, vor fi recalculate“.

Bani din invenţii în minerit şi din doctorat

Revenirea la pensie avută anterior nu este singura cerere neortodoxă făcută de fostul baron de Gorj. Nicolae Mischie, de meserie profesor de istorie, face parte dintr-un grup de opt inventatorii , care au dat în judecată Complexul Energetic Turceni şi au câştigat, anul trecut, o sumă colosală, de 2,7 milioane de lei, pentru o invenţie care a fost realizată în anul 2001 şi brevetată patru ani mai târziu. Este vorba de o cupă poligonală pentru excavator, care se foloseşte în carierele miniere de suprafaţă. Banii încasaţi reprezintă drepturi intelectuale pe perioada 2006-2009.
La începutul anului 2005, Nicolae Mischie a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalu Gorj pentru că în perioada 1999-2004  a încasat în mod ilegal un spor salarial de 15%, pentru că deţinea titlul de doctor, deşi funcţia pe care o exercita nu avea o legătură cu această calitate. Anchetatorii au stabilit la momentul respectiv că prejudicial se ridica la aproape 19.000 de lei. Nici până în prezent, instanţa de judecată nu a emis o hotărâre definitivă în acest caz.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite