Târgu-Jiu: Seringi expirate, aduse de belgieni la dispensarul din Godineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Nelida Avram a fost nevoită să plătească incinerarea instrumentelor medicale uzate şi a seringilor expirate Primarul din Godineşti este nemulţumit de atitudinea belgienilor, iar existenţa aparaturii medicale în dispensar ar fi putut să atragă amenzi usturătoare de la Sanepid.

Belgienii dintr-o asociaţie umanitară îşi bat joc de localnicii din Godineşti. La această concluzie au ajuns primarul din localitate şi medicul din dispensar, care s-au trezit pe masă cu un colet încărcat cu instrumente medicale uzate şi seringi expirate. După o colaborare de aproape zece ani cu un grup de belgieni, membri ai Asociaţiei „Copiii Străini în Vacanţă“, care au acceptat de-a lungul timpului ca mulţi dintre copiii săraci din comună să meargă în vacanţe în Belgia, primarul din Godineşti a constatat că intenţiile acestora nu sunt tocmai de bună-credinţă.  În ultimele două colete, aduse special la dispensar şi primărie, au fost găsite însă instrumente medicale şi seringi expirate de aproape zece ani. Medicul de familie a fost cel care a sesizat că putea să-şi pună în pericol pacienţii care treceau pragul dispensarului, motiv pentru care a dispus incinerarea produselor.

image

Este jignitor ce au făcut pentru că nu suntem groapa lor de gunoi. Am observat că sunt expirate, pentru că sunt foarte atentă la tot ceea ce primesc. Normal că, dacă erau folosite, reprezentau un pericol pentru sănătatea şi viaţa oamenilor. S-ar fi putut ajunge la septicemie şi chiar la deces. Este urât ce au făcut“, spune Nelida Avram, medicul de familie de la dispensar. Aceasta a fost nevoită să distrugă intrumentarul expirat pe propria cheltuială: „Am primit în jur de 100 de seringi care erau expirate de mai mulţi ani, dar şi truse medicale auto care aveau termenul de valabilitate depăşit dinainte de anul 2000. Am incinerat tot instrumentarul expirat pe care l-am primit“.

Primarul, foc şi pară pe belgieni

Au făcut cum au făcut românii cu sinistraţii din Moldova. Şi-au făcut curat prin case şi au aruncat gunoiul. Asemenea materiale nu pot  fi folosite într-un act medical. Cum să pui o mască de oxigen pe faţă, dacă ea se vede clar că a fost folosită? Ne-au trimis şi nouă la primărie un colet cu instrumente medicale uzate, dar o să-i anunţăm să nu ne mai trimită nimic. Când au adus jucării, le făceau poze copiilor care se aruncau pe ele, ca să arate ei acolo cât de disperaţi sunt românii“, a spus Gheorghe Corbeanu, primarul din Godineşti. Gheorghe Corbeanu recunoaşte că asociaţia belgiană a ajutat comunitatea cu alte ocazii: „Asociaţia a contribuit cu fonduri pentru montarea unei centrale termice la Şcoala Primară din satul Godineşti şi amenjarea de toalete la două unităţi de învăţământ“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite