Târgu-Jiu: Zece profesori sunt interzişi la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nemulţumiţi pot contesta şi mâine notele
Elevii nemulţumiţi pot contesta şi mâine notele

Cei care au supraevaluat lucrările unor elevi în 2009 au fost excluşi la examenul din acest an, pentru a doua oară consecutiv.

727 de profesori i-au supravegheat ieri pe cei 5102 elevi care au susţinut prima probă scrisă la bacalaureat în cele 16 centre din judeţul Gorj. Doar şase candidaţi s-au riscat în faţa camerelor web şi au încercat să copieze, însă au fost prinşi şi eliminaţi din examen imediat. Aceste incidente au avut loc la Motru şi Turceni, în timp ce la Târgu-Jiu examenul s-a desfăşurat în linişte. Părinţii au avut cele mai mari emoţii şi nu s-au mişcat nicio clipă din faţa liceelor la care copii lor au susţinut testul de maturitate.

image

Nemulţumirea a fost dată însă de camerele web, care, spun ei, au pus presiune, pe candidaţi. „Am foarte mari emoţii pentru fiica mea. E o prostie cu aceste camere web, pentru că îi afectează psihic şi pun presiune pe ei. Fiica mea a terminat cu media 9.21 la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Constantin Brăiloiu şi sperăm să aibă rezultate bune”, a declarat Nicolae Birău, un bărbat de 40 de ani, din comuna Runcu. Deşi au avut trei ore la dispoziţie, au existat tineri care au ieşit mai devreme din săli. A fost şi cazul fiului şefului Inspectoratului de Poliţie Gorj, Viorel Caragea, care a fost mulţumit de subiectele primite.

Târgu-Jiu

„Pentru cine a învăţat a fost uşor. Până acum am obţinut calificativul experimentat la toate cele trei probe. Mai am de susţinut examen la informatică şi matematică. Nu a venit nimeni să mă aştepte, pentru că părinţii sunt la serviciu. Vreau să dau la Autovehicule, în Craiova, nu vreau să-l urmez pe tatăl meu, pentru că nu-mi place viaţa de poliţist”, a spus Ionuţ Caragea, absolvent al Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu.

Profesorii acuzaţi de fraudă, interzişi la bacalaureat

Cei zece dascăli, care au dat note prea mari la bac în 2009, nu vor nota nicio lucrare din acest an, la ordinal celor de la Inspectoratului Şcolar (ISJ) Gorj. Ministerul Educaţiei a descoperit atunci că unele lucrări au fost supraevaluate, recordul fiind atins de un profesor de limba română, de la Colegiul Tehnic Henri Coandă, care a pus o notă maximă pe o lucrare de şase. „Niciunul dintre cei zece profesori nu participă la bacalaureatul din acest an”, a dat asigurări Iustin Paralescu, inspectorul general al ISJ Gorj. Iniţial s-a vorbit de cinci ani de suspendare în cazul dascălilor aflaţi în această situaţie, însă la anul ar putea scăpa. „Dacă au un comportament ireproşabil, sanctiunea se poate ridica la propunerea directorului şcolii şi cu avizul inspectoratului”, anunţă Daniela Bogea, inspector de limba și literatura română, în cadrul ISJ Gorj. Părinţii nu sunt însă de acord cu această nouă măsură.

image

„E bine că s-a interzis participarea lor la bacalaureat. Nu mai au ce căuta, să nu mai facă parte niciodată din aceste comisii şi să stea în banca lor de profesori”, a spus Mirela Birău, mama unei eleve.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite