Târgu-Jiu: Vrea să restaureze biserica lui Mihai Viteazu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul de cult poartă blestemul boierului Constantin Pociovălişteanu. Preotul paroh Mihalache Şuncă doreşte ca biserica să fie pusă din nou în folosinţa comunităţii

Din biserica Sfântul Ierarh Nicolae, din comuna Albeni, nu au rămas decât nişte ziduri groase şi triste. Preotul paroh Mihalache Şuncă încearcă de ani buni să restaureze lăcaşul de cult şi a făcut primele demersuri. Au fost efectuate documentaţiile tehnice şi urmează să fie realizat studiul de fezabilitate şi proiectul. Părintele Mihalache speră că va găsi şi fondurile necesare în vederea executării lucrărilor de restaurare: „Este o biserică măreaţă, iar oamenii în spun şi acum mănăstire. Voi incerca să o restaurez, cu ajutorul lui Dumnezeu. Timp de patru ani am făcut solicitări la Primăria comunei Albeni şi, până la urmă, a eliberat titlul de proprietate“.
Preotul a venit în comuna Albeni în urmă cu nouă ani şi încă de la început a fost atras să descopere originile bisericii vechi, din dorinţa restaurării acesteia. Prima dată a întrebat bătrânii, care i-au spus că este cunoscută ca biserica lui Mihai Viteazu. Părintele a continuat să facă cercetări aprofundate şi a dus o muncă asiduă pentru a scoate la iveală trecutul acestui sfânt lăcaş.

Biserica a fost închisă în anul 1928



Nu se cunoaşte vechimea bisericii, dar în mai multe lucrări şi documente este este datată cu mult înainte de anul 1730. În fişa de de monument istoric se arată că biserica a fost ridicată de un logofăt, care a luptat în armata lui Mihai Viteazu, însă localnicii cunosc că lăcaşul de cult a fost ctitorit de către o soră a domnitorului care s-a căsătorit pe aceste meleaguri.
Degradarea continuă a bisericii a fost considerată de săteni ca un blestem, care este legat de familia de boieri Pociovălişteanu. Legenda locului spune că boierul Constantin Pociovălişteanu săvârşea crime în conacul situat în apropierea bisericii, care apoi a fost bântuit. Pentru a fi iertate păcatele boierului, urmaşii acestuia au hotărât, în 1893, să restaureze biserica, dar reparaţia nu a rezistat decât până în anul 1906, când zidurile s-au fisurat în urma unui cutremur. În anul 1928, biserioca este închisă, când, în urma unei slujbe de botez, din turlă a căzut o cărămidă. În anul 1940 a căzut prima turlă, iar în anul 1986 s-a prăbuşit şi ultima boltă a bisericii.

image

Şapte cranii au fost descoperite în beciul conacului


Preotul paroh Mihalache s-a întâlnit, la Bucureşti, chiar şi cu strănepoata sângerosului boier Constantin Pociovălşteanu , care i-a confirmat că povestea crimelor şi a apariţiilor misterioase din casă sunt adevărate. Mai mult decât atât, în lucrarea despre istoria bisericii, părintele Mihalache spune că în perioada comunistă, conacului a fost folosit ca sediu pentru CAP şi în urma unor săpături făcute în beciul clădirii au fost găsite oseminte umane, fiind descoperite şapte cranii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite