Târgu-Jiu: Vrea să calce pe urmele Niculinei Stoican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Privighetoarea din Cărbuneşti“, cum i se spune, iubeşte cântecul şi dansul popular de la o vârstă fragedă, reuşind să obţină nenumărate premii la concursuri.

În timp ce alţi copii de vârsta ei mergeau la joacă, Roxana Stîngă descoperea tainele muzicii populare. Nu ar fi reuşit să fructifice această pasiune dacă nu ar fi studiat cu profesoara Camelia Argint, de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu.

Am copilărit în satul Pojogeni, din Târgu-Cărbuneşti. După ce am urmat Şcoala Primară Cerăt, părinţii au decis să mă transfere la Colegiul Naţional Tudor Arghezi, din Cărbuneşti. De când eram mică ascultam muzică populară, mai ales că tatăl meu îmi cânta la orga. Îmi plăcea foarte mult Niculina Stoican, pe urmele căreia aş vrea să calc pe viitor", mărturiseşte fetiţa de 13 ani.

Roxana a urcat prima dată pe scenă la serbările din clasele primare, iar învăţătoarea a sfătuit-o să urmeze cursurile unei şcoli cu profil muzical. „Am început să cânt la serbări în clasa a III-a, iar un an mai târziu am fost sfătuită de doamna învăţătoare să mă înscriu la Şcoala Populară de Artă, unde am fost aleasă în urma unei preselecţii, având-o ca profesor pe doamna Camelia Argint. Am terminat cei trei ani la Şcoala Populară de Artă, iar sunt sunt în anul I de perfecţiune. În paralel, de anul trecul, frecventez şi Palatul Copiilor, la secţiunea canto, unde se ocupă de mine doamna Cristina Olteanu. Cu ajutorul dânsei am cântat în toate colţurile judeţului şi am ajuns şi la televiziunile naţionale. Interpretez cântece din repertoriul Mariei Lătăreţu şi Filofteei Lăcătuşu", spune cărbuneşteanca.

Pasiunea pentru folclor, transmisă din tată-n fiică

Dragostea pentru folclorul românesc a moştenit-o de la tatăl său, care nu a putut să-şi împlinească visul de a deveni solist, întrucât situaţia financiară nu i-a permis acest lucru. „Merg şi la nunţi de la 11 ani, cu toate că e o responsabilitate mare", mai spune Roxana.

Surprinzător este faptul că atunci când vine vorba de viitor, tânăra speranţă a muzicii populare vorbeşte despre o carieră în actorie. „Muzica e ca un hobby şi mi-aş dori să mă fac actriţă, precum Adela Popescu. Cât despre muzica populară, am avut ocazia să îi întâlnesc pe Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican şi Nina Predescu", declară eleva din Cărbuneşti.

Aceasta spera ca într-o bună zi să dispună de resursele financiare necesare pentru realizarea unui album. În aproape toate week-end-urile, fetiţa merge să cânte la baluri, la Şcoarţa şi Licurici. În general cântă cu Taraful Gioni Piţigoi, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Am participat la festivalul-concurs de muzică populară pentru copii şi tineret «Pe Dunghiţa Jiului», la Turceni, unde am obţinut premiul special. Am mai obţinut premiul I  la secţiunea canto în cadrul unui concurs organizat la Casa de Cultură din Târgu-Cărbuneşti, locul I la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, la Concursul Judeţean de Muzică Populară şi dansuri populare «Doină, doină, cântec dulce», în aprilie 2010", încheie Roxana Stîngă. Fetiţa are peste 20 de costume populare gorjeneşti.

De cât timp îşi pui în valoare vocea?

De patru ani. Eram în clasa a IV-a, când doamna învăţătoare Chiralina Buleac mi-a remarcat vocea la o serbare. La îndemnul tatălui, ulterior m-am înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, fiind nevoită astfel să fac naveta saptămânal.

Ce rezultate ai obţinut până acum?

Încă din primul an am fost selectată în Grupul Vocal Măriile Gorjului, din cadrul Ansamblului Maria Lătăreţu, ca solistă. Pe parcursul acestor ani am participat la diferite concursuri din judeţ, unde am obţinut diferite premii, chiar şi trofee, la secţiunea canto. Am participat şi la emisiunile din cadrul televiziunilor naţionale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite