Vor să câştige concursul Microsoft cu un program de traducere a semnelor surdo-muţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Onescu speră să se numere printre câştigători
Cristian Onescu speră să se numere printre câştigători

Doi liceeni din Târgu-Jiu vor să câştige marele premiu al unui concurs internaţional organizat de o reumită firmă din domeniul informaticii.

Cristian Onescu şi Daniel Popa, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Gheorghe Magheru din Târgu-Jiu, participă la concursul Imagine Cup, care este organizat de celebra companie Microsoft. Cei doi liceeni pasionaţi de informatică vor să conceapă un program destinat facilitării comunicării între persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire cu ceilalţi oameni care nu cunosc acest limbaj. „Programul este un translator de semne cu ajutorul cărora comunică persoanele surdo-mute şi este destinat ajutării acestei categorii. Persoanele care au acest handicap se aşează în faţa unui calculator cu cameră web, iar programul traduce semnele în limbajul uzual. Acest program recunoaşte semnele persoanelor surdo-mute şi ar putea fi utilizat în toate instituţiile care au relaţii cu publicul, pentru că este o facilitate de care ar putea persoanele care au această dizabilitate“, a explicat Cristian Onescu. Colegul său, Daniel Popa, a completat că softul ar putea fi instalat şi pe anumite telefoane mobile mai performante.  Cei doi elevi au o şansă foarte mare, pentru că se premiează ideea aplicaţiei, care poate fi îmbunătăţită ulterior. Premiul cel mare este în valoare de 75.000 de dolari. „Ştiu că anul trecut, medalia de bronz a fost câştigată de studenţi din Iaşi, la categoria de jocuri video“, a precizat Daniel Popa.

Lucrează şi pentru cel mai frumos site al şcolii

Directorul Colegiului Tehnic «Gheorghe Magheru», Marius Buzerea, a spus că cei doi elevi sunt foarte talentaţi: „Acest concurs internaţional era deschis doar pentru studenţi, dar, din acest an, pot concura şi liceenii. Ideea lor este foarte bună şi au o şansă foarte mare. Şcoala le-a pus la dispoziţie toate echipamentele aflate în dotare pentru a concepe programul la care s-au gândit“.
Cristian Onescu şi Daniel Popa participă şi la concursul organizat de conducerea şcolii, de realizare a celui mai frumos site al unităţii de învăţământ. Premiul costă în 500 de lire sterline şi este oferite de un fost elev al liceului din Târgu-Jiu, care a ajuns om de afaceri în Anglia. Cristian Onescu este pasionat de film şi doreşte să se axeze pe editarea de imagini.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite