Târgu-Jiu: Viruşii doboară 50 de gorjeni pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 700 de persoane au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii în 14 zile. Cei mai afectaţi sunt copiii care au început şcoala, medicii internând doar cazurile grave, pentru a evita aglomeraţia.

Vremea capricioasă şi schimbările bruşte de temperatură creează problem serioase de sănătate gorjenilor. Virozele şi pneumoniile îi afectează îndeosebi pe copiii care merg la grădiniţă sau la şcoală, deoarece în colectivităţi viruşii se răspândesc cu repeziciune. O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj relevă că numărul cazurilor de viroze şi pneumonii a crescut de la 562, câte se înregistrau săptămâna trecută, la 702. În realitate, numărul este mai mare, însă mulţi preferă să se trateze acasă.

Medicii recomandă Echinaceea, nu antibioticul

O mămică şi-a adus băieţelul în vârstă de un an şi jumătate la spital pentru că respira foarte greu. „Sunt de miercuri seara internată cu Bogdănel şi sper ca mâine să plecăm. Am fost disperată când am văzut că abia mai respiră. Eu i-am dat antibiotice, dar tot a făcut febră. Tuşea, avea nasul înfundat şi strănuta. Doctorii au spus că are pneumonie“, a relatat Lavinia Giorgi, o mămică în vârstă de 28 de ani, din Târgu-Jiu. La grupa de vârstă 5 – 14 ani au fost înregistrate 235 de cazuri, dintre care 48 au fost internări. „În general internăm copiii care au complicaţii, pe cei cu puroi în gât sau suprainfecţii bacteriene. Internăm în fiecare zi câte 10 copii. Antibioticele nu sunt necesare. Părinţii ar trebui să trateze afecţiunile micuţilor cu picături de Echinaceea, antitusive şi antitermice sau să folosească pompe nazale. Echinaceea este o plantă ideală în acest sezon pentru că previne gripa şi infecţiile respiratorii. Cu siguranţă că numărul pacienţilor va creşte, pentru că dimineaţa este foarte frig, la prânz se încălzeşte, iar seara din nou este frig. Va fi greu şi pentru noi, deoarece ne confruntăm cu o criză acută de personal“, a precizat Sorin Catană, medic primar pediatru la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu.
Eficienţa plantei diferă de forma în care aceasta este administrată. Conform studiilor, capsulele de echinaceea sunt cel mai puţin eficiente. Ceaiul nu este recomandat, deoarece nu toţi compuşii activi ai plantei se pot dizolva în apa. În schimb, extractul lichid şi tincturile sunt extrem de folositoare în prevenirea şi tratarea răcelii obişnuite şi a durerii în gat. Medicamentul poate fi luat preventiv sau la primele simptome. În cazul în care răceala s-a instalat deja, dozele indicate sunt cu o periodicitate de 2 pâna la 4 ore, inclusiv pe perioada somnului, până la dispariţia simptomelor.
Pentru răcelile grave şi gripă: se ia 1 linguriţă de tinctură de echinaceea la fiecare 3 ore sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore timp de 1-2 zile. Apoi se reduce doza la 2 linguri de tinctură sau 6 capsule pe zi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite