Târgu-Jiu: Virgil Drăguşin, un economist care promovează agricultura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a remarcat în perioada facultăţii prin rezultatele deosebite obţinute în domeniul economiei, pentru ca ulterior să devină un specialist în domeniul agricol.

După terminarea şcolii generale din satul Groşerea, comuna Aninoasa,Virgil Drăguşin a urmat cursurile Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, profilul electrotehnică. „Mi-a fost puţin mai greu la început, pentru că veneam din mediul rural şi a trebuit să mă acomodez, să fac eforturi să mă integreez, dar am reuşit în foarte scurt timp lucrul acesta pentru că învăţam. A trebuit să mă descurc, am învăţat pentru mine“, spune Virgil Drăguşin.  Imediat după terminarea stagiului militar, s-a angajat ca muncitor la Exploatarea Minieră Peşteana. S-a hotărât să dea la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, la Finanţe Asigurări. „Cred că a fost un lucru pe care mi l-am dorit, m-am pregătit pentru această facultate încă din clasa a zecea. Fraţii mei erau ingineri, iar imaginea mea despre această meserie era alta, până în momentul când am mers la unul dintre ei la serviciu şi am spus că nu o să mă fac niciodată inginer. Perioada facultăţii a fost oarecum ieşită din standardele unei vieţi de student, pentru că a trebuit să lucrez .Toată facultatea am fost şi bursier, datorită notelor mari“, adaugă Virgil. Când era student în al patru, în cadrul exploatării s-au făcut disponibilizări şi s-a angajat la o firmă privată, unde a lucrat ca şi contabil.

Răbdare şi putere

La aproape un an, a plecat la o socieatate comercială cu capital de stat, ca economist principal, iar după aproximativ un an, având în vedere că societatea urma să se privatizeze, a plecat la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, în funcţia contabil şef. „În această perioadă, am acumulat o experienţă deosebită în lucrul cu oamenii, pentru că cei din sport sunt o categorie socio-profesională distinctă faţă de altele şi, dacă nu ai răbdarea şi puterea de a-i înţelege, eşti eliminat din jocul lor. Şi acum, după atâţia ani, cred că a fost una dintre cele mai frumoase perioade din cei 21 de ani de serviciu pe care i-am acumulat“, precizează acesta. Apoi, a urmat o nouă etapă, la Consiliul Judeţean, unde a ocupat funcţia de director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Economice. După o perioadă, a dat concurs pentru funcţia de auditor public intern, în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în anul 2001. Începând cu anul 2005, a ocupat funcţia de director executiv adjunct, până în 2009. Pentru câteva luni, a ocupat postul de director interimar execitiv al instituţiei. Apoi, a trecut pe post de execuţie în cadrul Compartimentului pentru Dezvoltare Rurală, cu atribuţii în promovate şi accesarea fondurilor europene din domeniul agriculturii. Concomitent cu activitatea de serviciu, este cadru didactic asociat şi predă la Facultatea de Ştiinţe Economice.

Cum apreciaţi activitatea în domeniul agricol în judeţul Gorj?

Nu suntem un judeţ cu o pondere însemnată în ceea ce priveşte agricultura, deşi ea reprezintă o ocupaţie a multor oameni din judeţ. Agricultura se află încă la stadiul de semisubzistenţă, din cauza  mai multor factori, printre care gradul excesiv de fărâmiţare al terenurilor agricole, lipsa resurselor financiare a celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în agricol, forţă de muncă îmbătrânită şi epuizată fizic şi lipsa atractivităţii investitorilor pentru acest domeniu.

Ce soluţii vedeţi în dezvoltarea agriculturii?

În primul rând, înfiinţarea de asociaţii ale producătorilor agricoli, în scopul comasării suprafeţelor de teren, dar şi pentru a-i găsi cu o mai mare uşurinţă  piaţă de desfacere. Pe de altă parte, cred că este nevoie ca în mediul rural să apară mici unităţi de procesare a produselor agricole, atât în domeniul vegetal, cât şi cel animal, cu scopul de a creşte valoarea adăugată a produselor.

Ce-i place

Prefer linştea familiei şi a naturii. Îmi place foarte mult frumeseţea sărbătorilor de iarnă. Este momentul în care uităm de lucrurile grele ale vieţii de zi cu zi, casele oamenilor sunt pline de bucurii şi bunătăţi şi, dacă sunt presărate cu zăpadă, totul este deja feeric. Îmi place sportul din orice ramură, dar în special fotbalul.

Ce nu-i place

Nu suport oameni duplicitari şi pe cei care nu se ţin de cuvânt. Nu agreez dezordinea, nu mă simt confortabil acolo unde este dezordine. În general, nu îmi plac locurile agitate şi aglomerate, sunt locuri în care din oameni dispare ceea ce este uman în ei, văd feţe crispate, oameni cu griji. Mă obosesc aceste locuri. Nu îmi place indiferenţa tinerilor faţă de ceea ce înseamnă propria lor pregătire - nu au un ţel în viaţă.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite