Târgu-Jiu: Vasilica Filac pictează pe scoarţa de copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este eminentă la şcoală şi adoră să picteze pe lemn. De doi ani Vasilica este înscrisă la Palatul Copiilor, la Secţia Etnologie şi Arte Populare.

În şcoala primară, Vasilica Cristina Filac şi-a descoperit pasiunea către pictură.  Orele de desen erau aşteptate cu mare nerăbdare. „Îmi plăcea foarte mult cum veneau culorile pe hârtie. Fiecare oră de desen însemna bucurie şi relaxare pentru mine. Desenam şi pictam tot mai mult până ce, mai târziu, am descoperit că pot să schiţez portrete. Prietena unei colege ne-a învăţat să desenăm portrete“, îşi aminteşte Vasilica.

Desenează prinţese şi zâne din poveşti

De dragul picturii s-a înscris la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu la Secţia Etnologie şi Arte Populare.  „Eu şi colega mea de clasă, Virginia Bălăceanu, desenam împreună articole vestimentare, portrete, prinţese, zâne din poveşti şi persoaje din desene animate. Din pasiune pentru desen şi pictură am ales să ne înscriem la Palatul Copiilor. Când am intrat în Palat directorul Pompiliu Ciolacu a deschis uşa în sală etnografică şi am văzut multe picturi cu icoane. M-au afascinat, mai ales picturile pe scoarţa de copac. În aproximativ doi ani, de când sunt la Palatul Copiilor, am învăţat şi eu să pictez pe scoarţă de copac. Îmi place şi arta pe sticlă dar este mai naivă, în schimb m-a atras arta bizantină. Cum pictez pe orice fel de lemn chiar pe o bucată de aşchie. Alţii le aruncă eu le strâng ca să le pot trasnforma în obiecte de artă. Pentru realizarea unei picturi am nevoie de tifon aracet şi oxid alb de zinc. După ce am pictat icoana, dau cu lac. Mi-aş dori să ajung o pictoriţă cunoscută“. Câteva lucrări făcute le-adăruit profesorilor care au apreciat munca Vasilicăi. Tânăra pictoriţă a câştigat anul trecut locul I la un concurs judeţean de pictură. „Tot în acest an am participat la un concurs care se numea „Icoana din Sufletul Copilului““ şi la un alt concurs naţional de pictură „Pe fir de Baladă“, la ambele am obţinut locul I şi un set de cărţi“. Dorinţa ei este ca în viitor să-şi poată deschide o expoziţie de picturi.

Voluntarea în Biserica Înălţarea Domnului

Vasilica spune că tatăl este este foarte credincios şi eu la rândul meu mă simt atrasă de Dumnezeu. „Eu cred în Dumnezeu şi Lui îi datorez tot ceea ce eu am realizat până acum . El m-a ajutat şi la şcoală să iau note mari din clasa I până în clasa a VI-a am luat numai premiul I. Merg în fiecare duminică la biserică şi ascult Sfânta Liturghie. Fac parte din grupul de voluntari ai Parohiei Bisericii Înălţarea Domnului din Târgu-Jiu. Acolo învăţăm diverse lucruri referitoare la teme de religie“, încheie Vasilica Filac.  

Ce îi place: Să picteze şi să deseneze. Îi plac oamenii care se luptă pentru idealurile lor. Ascultă muzică gen pop şi muzica românească. Cântăreaţa preferată este Julia, iar trupa preferată Fly Project. Îi place să citească documentare cu animale de pe internet.  

Ce nu-i place: Persoanele care mint şi nu se ţin de cuvânt. Nu-i plac oamenii care prin lenevie pierd mult în viaţă. De asemenea, nu-i plac oamenii necredincioşi.
De unde îţi procuri materia primă pentru realizarea picturilor?

Mi le cumpăr de la magazinele de specialitate. Sunt puţine magazine în Târgu-Jiu.  Acuarele sunt scumpe.

Cum trebuie să fi ca pictor?

 Pictura este o meserie migăloasă, trebuie să ai înclinaţie, să ai răbdare. Dacă nu ai răbdare poţi să greşeşti tot lucrul.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite