Târgu-Jiu: Vasile Picioruşi, cercetătorul ştiinţific perfecţionat în asistenţă socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei sale, a ocupat mai multe posturi de conducere în diverse domenii, unde a reuşit să se descurce exemplar datorită perseverenţei sale de a fi mereu la curent cu noutăţile de la oricare dintre locurile de muncă.

Vasile Picioruşi a ales să urmeze Facultatea de Inginerie, entru că în acea vreme era domeniul cel mai la modă, iar Braşovul era un centru universitar puternic. În anul 1983 a terminat Tehnologia Construcţiilor de Maşini cu nota 10 şi a decis să se angajeze la Întreprindrea de Maşni Unelte Târgu-Jiu. Din 1985, a lucrat ca inginer proiectant la Institul de Cercetare Ştiinţifică Bucureşti, iar doi ani mai târziu, a devenit cercetător ştiinţific în inginerie tehnologică. „Am făcut lucruri care există şi acum, am proiectat maşini care prelucrau cadrane de ceasuri, caroseria la Lăstun, ornamentele la Oltcit, arcuri la Dacie şi tot ce însemna maşini de prelucrare a metalelor prin deformare. După 1989, văzând că cercetarea este la pământ, mi-am căutat un alt loc de muncă şi mi-am găsit la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, unde am lucrat timp de doi ani ca inspector“, spune Vasile Picioruşi.   Din anul 1991, a fost şeful serviciului de formare profesională, până în 1999, iar apoi a fost director ocupare forţe de muncă. „ Am prins toate disponibilizările din minerit şi industie, era 14 la sută rata şomajului atunci“, a adăugat acesta. Din 2001 până în 2005, a fost şeful Agenţiei de Şomaj Târgu-Jiu. Apoi, a fost director la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială. „ Mă ocupam de aproape toate persoanele asistate social, 120 de mii de beneficari de servicii sociale plăteam pe lună şi asta m-a ajutat să cunosc cu adevărat realităţile sociale din judeţ: persoane cu handicap, cu dizabilităţi, mame cu copii, cei care au nevoie de subvenţii, de anchete sociale. Sumele care se duc în social sunt prea mari, iar rezultatele sunt nesimnificative. Este nevoie de o reformă în domeniu, prin profesionalizarea personalului, altfel nu o să reuşim niciodată să ajungem la un stadiu mai performant“, spune Vasile Picioruşi.

A revenit la vechea pasiune


De anul trecut, Vasile Picioruşi este şef de reprezentanţă la Registrul Auto Român. „La RAR am purtat un interviu şi acum sunt şef de reprezentanţă. M-am întors la vechea profesie, e nouă provocare, fiind un alt loc de muncă, un alt colectiv şi un nou început“, a adăugat Vasile Picioruşi. Este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Ulim, având în vedere experienţa în domeniul socialului, precum şi studiile. Ca şi profesor universitar, are pretenţiile lui atunci când vine vorba de studenţi. „ La mine la examen nu se copiază, din respect faţă de clădirea în care se află. Încurajez creativiatea, exprimarea punctului de vedere persoanl, opiniile şi dialogul dintre studenţi şi profesori. Şcoala trebuie să te pregătească pentru viaţă în primul rând, toate cursurile mele sunt pigmentate cu cazuri din viaţa reală. Ma duc cu laptopul şi videoproiectorul la cursuri, e mai uşor pentru ei, am timp mai mult să explic“, a mai spus directorul RAR.


Aţi mai vrea să lucraţi ca cercetător ştiinţific?


Cred că mi-ar trebui destul de mult timp să mă acomodez, nu ştiu dacă aş mai recupera avansul în cercetare, au trecut 20 de ani de atunci. Regret situaţia în care  ajuns cercetarea, pentru că nu este încurajată, iar fără cercetare suferim un regres. Nu putem să importăm mereu tehnologii, mai ales că avem capacităţi, avem resurse. Ar trebuie mai multă împlicare din partea guvernanţilor în acest domeniu.


Cum analizaţi situaţia socială a judeţului Gorj?


Se cere urgent reformat sistemul de asistenţă socială, în sensul radografierii mai exacte a nevoilor sociale, a elemininării paralelismului dintre instituţiile de asistenţă socială şi, de ce nu, măsuri urgente de funcţionare a acestora pe principii de eficienţă.


Ce-i place


Îmi plac plimbările, alerg prin parc de câteva ori pe săptămâna. Mă duc foarte des la muntele, nu neapărat să schiez, ci să mă plimb. Am vizitat multe ţări, printre care Spania, Elveţia, Ungaria, Turcia. Am admirat în ţările vestice seriozitatea şi organizarea lor. Îmi mai place muzica bună şi să citesc. La televizor mă uit la documentare.


Ce nu-i place


Nu îmi place dezordinea, mizeria, linguşeala şi prostia. Urăsc lucrurile prost făcute, fie ca sunt case, maşini, drumuri. Îmi displac oamenii care nu sunt ordonaţi. Nu îmi place să gătesc, pentru că nici nu ştiu. Nu îmi place aglomeraţia din oraş, mai ales vara.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite