Târgu-Jiu: FOTOGALERIE/ Un tunisian şi un sicilian oferă gratuit cursuri de italiană, pictură şi şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Giuseppe Lo Presti predă italiana, Wael Dahmene pictează şi îi învaţă pe copii mutări inteligente la şah. Cei doi tineri voluntari vor sta nouă luni la Târgu-Cărbuneşti, prin intermediul unui proiect al Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Rurală.

Voluntarii străini au venit la Târgu-Cărbuneşti pentru derularea activităţilor incluse în proiectul intitulat „Educaţie extracurriculară pentru Cetăţenie Activă“, finanţat de Uniunea Europeană.

image
image

În timp ce sicilianul Giuseppe Lo Presti, în vârstă de 31 de ani, a ajuns la Târgu-Cărbuneşti la sfârşitul anului trecut, Wael Dahmene, un musulman din Tunisia de 27 de ani, a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună, având ocazia să vadă prima zăpadă din viaţa lui pe meleagurile gorjeneşti.

image

Cei doi locuiesc împreună într-un apartament din Târgu-Cărbuneşti şi, deşi provin din colţuri diferite ale lumii, cei doi se înţeleg de minune. „Wael Dahmene nu văzuse niciodată zăpadă până acum şi nu este deloc obişnuit. Este musulman şi nu consumă alcool şi carne, dar se înţelege foarte bine cu Giuseppe. El îi găteşte paste, orez, mâncare de legume. Nu au venit doar pentru aceste cursuri, ci se pliază pe nevoile comunităţii “, spune Elena Văduva, profesor psiholog în cadrul Colegiului Naţional Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti şi mentorul celor doi voluntari. „Mi se pare interesant cursul de italiană şi cred că mă va ajuta pe viitor. Giuseppe este şi prietenul nostru, nu doar un profesor“, spune Alina Borcan, elevă în clasa a VII la Colegiul Naţional Tudor Arghezi. „Am învăţat alfabetul şi câteva fraze în italiană. Ne-am obişnuit cu prezenţa lui aici“, mărturiseşte Mădălina Radu, elevă în clasa a X-a. La fel de apreciat este şi tunisianul Wael Dahmene. „Îmi place foarte mult. Cursurile sunt educative. Eu sunt la pictură“, declară Iosif Roşu, elev în clasa a XII-a, la liceul din Cărbuneşti. „Eu sunt la şah. Piesele le ştiu, dar mai am să descopăr mutările inteligente, iar Wael mă va ajuta“, a adăugat Marian Porcan, elev în clasa a VII.

image

Voluntarii străini au făcut deja un curs de limba română, iar Giuseppe, pentru că este de mai mult timp la Gorj, înţelege perfect ceea ce îi spun elevii săi. „Sunt absolvent de Ştiinţe Politice şi sunt din oraşul Messina. Aici predau limba italiană, atât elevilor de la şcoala generală, cât şi la liceul din Cărbuneşti. Cursurile se ţin după ore, în fiecare zi“, a precizat italianul Giuseppe Lo Presti.

Portrete şi clădiri desenate în creion

Colegul său de proiect le arată elevilor tainele picturii, dar îi învaţă şi şah. Acesta este fascinat de operele lui Constantin Brâncuşi.  „Sunt copii talentaţi aici, la Târgu-Cărbuneşti. Cum am ajuns în oraş, am făcut deja câteva desene cu clădiri şi portrete ale oamenilor pe care i-am întâlnit aici, chiar şi lui Giuseppe. Nu sunt obişnuit deloc cu zăpada. Este ceva nou pentru mine. Vom sta aici până în iulie“, a precizat tunisianul Wael Dahmene.

Constantin Brâncuşi, omagiat la Târgu-Cărbuneşti

Voluntarii străinii îl vor omagia astăzi, la ora 12.00, alături de autorităţile locale din Târgu-Cărbuneşti, pe marele sculptor Constantin Brâncuşi, iar mâine vor merge în excursie la Hobiţa. „Ne-am făcut un nou prieten la Gorj, pe Constantin Brâncuşi. Am văzut operele sale şi îmi plac foarte mult“, mărturiseşte tunisianul Wael Dahmene.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite