Targu-Jiu: Un sfert de secol pe scenele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit gustul muzicii populare de la o vârstă fragedă şi este convinsă că are menirea de a face oamenii fericiţi, prin cântecele sale.

A urcat prima dată pe scenă la vârsta de 7 ani, când ropotele de aplauze au determinat-o să se împartă în permanenţă între şcoală şi spectacole. Interpreta muzicii populare a copilărit în comuna Grădişte, ducând o viaţă diferită de a copiilor de vârsta ei.
„Dintre cele cinci surori, câte suntem, eu eram cea mai băieţoasă, adică îmi plăcea să-l ajut pe tata în gospodărie. Eram înnebunită să bat cuiele în gard şi să plantez pomi. Cea mai mare bucurie a mea era să merg singură pe câmp şi să culeg fructe“, declară Natalia Gorjanu. 
Mai târziu, la vârsta de 16 ani, artista a participat la concursul „Steaua Litoralului“, la care a obţinut locul I, premiu care i-a deschis porţile succesului. „La liceu am participat la nenumărate concursuri, reuşind să obţin peste 20 de premii. Cel mai important moment din viaţa mea a fost atunci când am venit ca interpret profesionist la Doina Gorjului. Împlinisem 25 de ani“, mai spune Natalia.
Marea dragoste a întâlnit-o în timpul liceului, însă pasul cel mai important din viaţa ei, căsătoria, a fost făcut conform acelor vremuri, adică după terminarea studiilor. „M-am cunoscut cu soţul meu în timpul liceului, la un bal. De-atunci am fost prieteni trei ani, pentru că el a aşteptat să termin liceul, şi apoi ne-am căsătorit. Pot să spun că a fost prima mea dragoste. M-a susţinut moral în permanenţă“, mai spune interpreta de muzică populară.

Şi-a urmat „marea dragoste“

Imediat după căsătorie, în 1977, la 19 ani, Natalia s-a mutat în Balş, unde a locuit cu familia timp de patru ani. „Băiatul a venit pe lume la scurt timp după căsătorie, iar când el avea doi ani, am născut şi fetiţa. Am stat o perioadă în Balş, după care l-am urmat cu toţii pe soţul meu şi am venit în oraşul lui Brâncuşi. Eu nu cunoşteam pe nimeni, dar am citit într-un ziar că Ansamblul Doina Gorjului caută solist, aşa că m-am dus la preselecţie şi m-am angajat. El a practicat meseria de profesor de sport şi arbitru internaţional de lupte libere, iar eu nu m-am dezlipit nicio clipă de muzica populară“, adaugă interpreta de seamă a muzicii populare.
Ceea ce nu-i lipseşte niciodată Nataliei Gorjanu este zâmbetul care, spune ea, îi binedispune pe cei din jur. „Gândesc pozitiv şi mă oblig să gândesc aşa pentru că autosugestia este foarte importantă“, declară artista.
În următoarele zile, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, din care face parte, va participa la Festivalul de la Severin, dar şi la cel de la Sibiu. De sărbători este pregătit un spectacol de colinde, la care va participa şi Natalia Gorjanu.

întrebări şi răspunsuri
Când aţi urcat prima dată pe scenă?
N.G.: La şapte ani. Eram în clasa întâi, iar la sfârşitul anului şcolar am urcat pe scenă, la serbare. Apoi am participat la concursurile intercomunale şi interjudeţene, unde am obţinut nenumărate premii. Părinţii se bucurau, dar până când mă întorceam de la concurs aveau emoţii.
Cum aţi ajuns în Gorj?
N.G.:  Am venit în oraşul lui Brâncuşi în anul 1981, când soţul meu a obţinut postul de antrenor de lupte libere la Pandurii. Am citit într-un ziar că se caută solist şi fără să stau prea mult pe gânduri m-am angajat la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului. Nu aş pleca pentru nimic în lume din acest judeţ.

ce-i place
„Să cânt şi să iubesc lumea, în sensul că vreau să fiu în relaţii bune cu oamenii. Mă simt bine când sunt apreciată şi iubită de cei din jurul meu. Mă ocup de recondiţionarea costumelor populare vechi şi ador să fac asta“.
ce nu-i place
„Detest minciuna şi monotonia. Sunt foarte activă şi nu suport să stau degeaba. Întotdeauna am grijă să nu-mi lipsească zâmbetul de pe buze pentru că este foarte important ca în viaţa de zi cu zi să-ţi păstrezi calmul şi să treci cu bine peste probleme.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite