Târgu-Jiu: Un localnic din Baia de Fier creşte vipere cu corn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un localnic din comuna Baia de Fier a demarat o afacere cu vipere cu corn, cel mai veninos şarpe din România. Nechit Ecovescu deţine15 şerpi extrem de periculoşi pe care vrea să-i înmulţească şi să le valorfice veninul, care este folosit în industria farmaceutică

Într-o anexă din spatele casei din comuna Baia de Fier, Nechit Ecovescu creşte 15 vipere cu corn, cei mai veninoşi şerpi din România. Uşa este închisă cu gratii şi lacăt, iar geamurile sunt, de asemenea, acoperite cu plase din sârmă. Şerpii sunt încolăciţi unul peste altul în trei acvarii speciale, cu geamul gros de cel puţin opt milimetri, care sunt denumite terari. O dată la două-trei zile le schimbă apa, iar o dată la două săptămâni le dă să mânânce câte un şoricel de laborator gata jupuit şi pregătit, pe care îl comandă prin intermediul Internetului. Nechit Ecovescu, 38 de ani, a început această afacere de numai câteva luni şi speră că va obţine şi primii bani abia peste doi ani, când va valorifica veninul produs de viperele cu corn.

image

A investit aproximativ 6000 de euro, bani cu care dorea, iniţial, să-şi cumpere o maşină. A cumpărat viperele de la o firmă autorizată, cu 300 de euro bucata. „O maşină nu este o investiţie şi m-am gândit că e mai bine să încep o afacere cu aceşti bani. Deocamdată, am zece femei şi cinci masculi. Sper că peste doi ani să ajung la cel puţin 50 de capete şi atunci mă voi putea gândi să închei un contract, pentru că voi avea şi o cantitate mai mare. De la o viperă se poate colecta un gram de venin pe an. Doar 25 la sută din substanţa eliminată reprezintă venin pur. Separarea veninului se face de către un loaborator specializat din Bucureşti“, ne povesteşte Nechit Ecovescu.

O viperă produce un gram de venin pe an


Este singurul crescător de vipere din Gorj. Un gram venin se vinde cu sume cuprinse între 500 şi 1500 de euro, fiind folosit la prepararea de medicamente. La noi în ţară, un gram de venin se vinde cu 300-400 de euro. Nechit Ecovescu este obişnuit cu animalele şi nu se teme nici de şerpii pe care-i creşte. Acesta a lucrat ca tehnician veterinar şi a lucrat timp de mai multe luni în Italia. Banii pe care i-a câştigat acolo i-a investit în afacerea cu vipere.

În patru ore, veninul începe să-şi facă efectul

image


Nechit Ecovescu este pregătit cu ser antiviperin, în cazul în care este muşcat. Veninul începe să-şi facă efectul în patru ore, iar în 24 de ore un om poată să decedeze. „Nu e foarte periculos. Trebuie doar să ai multă atenţie. Dacă nu le faci rău, nici ei nu îţi fac rău. Doar eu intru la ei. Soţia se teme, iar băiatul are alte preocupări cu toate că-i plac reptilele şi vrea să se facă biolog marin“, ne spune crescătorul de vipere.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite