Un elev din Târgu-Jiu jonglează cu cifrele, dă mat cu piesele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Pravă
Felix Pravă

Dublu medaliat cu aur la competiţiile de şah, face performanţă şi la materia sa preferată, publicând probleme în Gazeta Matematică şi fiind premiat la olimpiada naţională.

Pasiunea pentru matematică spune că şi-a descoperit-o încă din primul an de şcoală, spre încântarea tatălui său, care strălucise, la rândul său, la această disciplină. Lumea cifrelor l-a fascinat într-atât încât n-a durat mult până când a trecut de la rezolvarea problemelor la compunerea lor.
„Din clasa întâi am fost atras de această materie, asta şi datorită doamnei învăţătoare Reghina Negoiescu, care m-a ajutat s-o înţeleg şi s-o îndrăgesc. Cu timpul, am ajuns să-i cer mamei să-mi cumpere tot mai multe culegeri de exerciţii, iar câteva probleme compuse de mine au fost publicate în Gazeta Matematică“, povesteşte Felix.

Se pregăteşte zilnic timp de câteva ore


În clasele primare, nu a ratat niciunul dintre concursurile la materia sa favorită, însă din primul an de gimnaziu a trecut la un cu totul alt nivel. Luna trecută, a reuşit să câştige medalia de argint la etapa naţională a olimpiadei de matematică, desfăşurată la Arad.

„Am auzit vorbindu-se la şcoală despre olimpiadă şi m-am interesat la doamna profesoară de matematică. Mi-a spus că aş avea şanse mari şi i-am urmat sfatul. Anul trecut, am participat la faza pe şcoală, apoi am mers mai departe, la cea judeţeană, fiind unul dintre cei doi elevi calificaţi la etapa pe ţară. Au fost peste 80 de participanţi. La început, subiectele mi s-au părut aproape imposibile, dar, după o jumătate de oră, m-am concentrat şi mi-am dat seama că unele sunt chiar uşoare. Dacă vrei să obţii rezultate bune, trebuie să fii însă dispus să munceşti mult. Eu mă pregătesc în fiecare zi timp de două - trei ore“, mărturiseşte elevul.

Înainte de a se impune la concursurile de matematică, Felix a făcut performanţă ca şahist. Avea patru ani atunci când a început cursurile, la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, iar în clasa I a fost medaliat cu aur, la o competiţie desfăşurată la Constanţa, fiindu-i decernat şi premiul pentru cel mai mic participant la acel turneu. „N-a fost singura dată când am atins această performanţă. Au urmat medalii de bronz, argint, o menţiune şi apoi din nou aur“, precizează el.

Îşi doreşte o carieră în medicină

Recunoaşte că un turneu de şah poate fi foarte solicitant: „O partidă durează chiar şi trei ore, plus că trebuie să te pregăteşti serios şi înainte de competiţii. Eu mă documentez din cărţi, dar mă bazez şi pe improvizaţii de moment.“ Dintre cele două mari pasiuni ale sale, niciuna nu are însă legătură cu planurile sale de viitor, în privinţa cărora este foarte hotărât. „Doctor vreau să mă fac. Matematica e distracţie pentru mine, la fel şi şahul. Medicina mă interesează cu adevărat. Îmi doresc să devin pediatru şi să am grijă de copii“, încheie Felix Pravă.

Continui să iei parte la turnee de şah?
Anul acesta nu am participat la niciun concurs, pentru că s-au suprapus cu olimpiada de matematică. Voi merge însă, în august, la două competiţii, în Bucureşti şi la Constanţa. La prima dintre ele, fac parte dintr-o echipă de patru jucători. La cealaltă voi concura individual. Ştiu că mă pot clasa pe unul dintre primele locuri.

Cum ai ajuns să-ţi doreşti să devii pediatru?
Când eram mai mic, eram bolnăvicios. Îmi plăcea însă cum aveau grijă de mine medicii. Nu vreau să urmez studiile în ţară, ci voi opta pentru o facultate din Londra sau Paris, pentru că în străinătate sunt condiţii mult mai bune pentru ceea ce îmi doresc eu să fac.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite