Târgu-Jiu: Un baschetbalist olimpic la chimie vrea să devină chirurg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joacă baschet de la vârsta de 10 ani şi face parte din echipa Clubului Sportiv Şcolar Târgu-Jiu, la grupa 1996. Răzvan Lazăr se descurcă de minune şi la şcoală, fiind olimpic la chimie.

A copilărit în comuna Runcu până la vârsta de şase ani, iar  viaţa de la oraş l-a fascinat atât de mult încât trecerea bruscă de la casa bunicilor la atmosfera de confort citadin nu l-a afectat deloc.

„Ruptura nu a fost prea dureroasă, pentru că nu îmi plăcea foarte mult să stau acolo. Vedeam toţi oamenii că muncesc la câmp, iar mie îmi plăcea să stau cu părinţii mei, la oraş. La vârsta de şase ani m-am mutat la Târgu-Jiu, pentru că a trebuit să vin aici la grădiniţă. Nu spun că nu sunt de acord cu oamenii de la ţară, chiar merg şi eu vara la bunicii mei şi muncesc, dar nu vreau ca acesta să fie un mijloc de existenţă”, mărturiseşte Răzvan Lazăr.

Pentru că se află în apropierea casei sale, dar şi pentru că este renumită în municipiu, tânărul a ales să urmeze cursurile Şcolii Generale Alexandru Ştefulescu din Târgu-Jiu. Rezultatele nu au întârziat să apară.

„Dintotdeauna am obţinut numai premiul I. Îmi plac toate materiile, dar chimia în mod special.  Din clasa a VII-a am descoperit pasiunea pentru această disciplină, iar doamna profesoară Speranţa Petcu m-a ajutat foarte mult. Sunt atras în special de partea practică, de experimente. Am fost nevoit să le învăţ pe toate în două săptămâni. Reacţia de efervescenţă, degajarea activă puternică de gaz în masa unui lichid, mi se pare cea mai interesantă”, declară târgujianul.

Vrea să devină chirurg

Deşi a primit o menţiune specială la faza naţională a olimpiadei de la chimie şi are rezultate şcolare deosebite, Răzvan nu-şi doreşte să urmeze cariera de profesor.

„Îmi place şi fizica foarte mult, chiar am participat la olimpiadă în clasa a VI-a, fără să ajung la nivel naţional, dar nu mă văd la catedră. Părinţii vor să devin chirurg, iar acum îmi surâde şi mie această idee, însă cert este că nu voi rămâne la Gorj. Deocamdată trebuie să fiu concentrat la ceea ce se petrece în prezent şi la liceul pe care îl voi urma. Vreau să particip la olimpiade până în clasa a XII-a. În acest an, la cea de la chimie, din 40 de candidaţi am reuşit să mă număr printre primii doi şi aşa am obţinut menţiunea specială, la Timişoara”, a mai spus elevul Şcolii Generale Alexandru Ştefulescu din Târgu-Jiu.

Atunci când nu se află la şcoală, acesta joacă baschet într-un cadru organizat. „De şase ani sunt înscris la baschet, la echipa Clubului Sportiv Şcolar Târgu-Jiu, grupa 1996. Acum ne-am calificat la turneul final şi vom juca la Sala Sporturilor din Târgu-Jiu cu mai multe echipe din ţară. Am jucat cu Craiova, iar Deva s-a retras. Sunt pivot. Echipa mea favorită este Orlando Magic, din Florida. Nu ştiu dacă voi practica acest sport şi după liceu”, încheie olimpicul la chimie. În timpul liber, acesta adoră plimbările cu ATV-ul pe care l-a primit cadou de la părinţii săi.

La ce alte materii eşti olimpic?
La chimie, la faza naţională, dar şi la fizică, la faza judeţeană. Din clasa a VII-a particip la olimpiada de chimie, la sfatul părinţilor şi al profesorilor. La prima participare am obţinut menţiune, la faza judeţeană. Anul acesta, după un rezultat dezamăgitor la faza locală, am luat premiul II şi m-am calificat mai departe la faza naţionala, unde am luat menţiune specială, la Timişoara.

Spre ce liceu te vei îndrepta?

Vreau să mă înscriu la biochimie, în cadrul Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, pentru că verişoarele mele au fost acolo şi m-au sfătuit să optez pentru acelaşi liceu. E şi aproape de casă, dar e şi de prestigiu. La facultate voi alege Timişoara ca oraş, la Medicină. Părinţii vor să devin medic chirurg, deşi mie nu-mi place să stau prin spitale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite