Târgu-Jiu: Ultima şansă să îşi protejeze roiurile
0Crescătorii de albine din Gorj mai pot depune cereri pentru finanţare europeană până pe 16 august. Pentru unii apicultori, ajutorul financiar reprezintă mană cerească, în timp ce pe alţii nu-i încălzeşte cu nimic.
Crescătorii de albine din judeţul Gorj s-au grăbit astăzi, să-şi depună ultimele documente pentru subvenţionarea cheltuielilor în perioada 2009 - 2010. Ajutorul financiar este acordat pentru refacerea roiurilor de albine şi pentru combaterea unor boli, prin diverse medicamente. În 2009, 130 de persoane au beneficiat de subvenţionarea cheltuielilor, iar anul acesta reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj se aşteaptă la o avalanşă de solicitări din partea apicultorilor.
„Nu scoţi banii pe care îi investeşti“
„300 de membri şi-au depus cererile pentru a beneficia de subvenţii. Valoarea totală a cheltuielilor care figurează în cererile depuse este de două milioane de lei. Oamenii vin să depună acele bonuri care să facă dovada achiziţionării medicamentelor“, a declarat Gheorghe Mitrescu, vicepreşedintele Asociaţiei de Crescători de Albine (ACA), filiala Gorj. Unii crescători de albine aşpteaptă banii cu sufletul la gură. „Pentru mine ajutorul este o mană cerească, având în vedere că am cheltuit mulţi bani, care cu greu s-au regăsit în profit. Am cumpărat multe medicamente împotriva varroozei, un parazit care alungă albinele şi ruinează apicultorul“, ne-a spus Ion Ciugudeanu, apicultor din Târgu-Jiu.
Unii crescători se plâng de faptul că subvenţiile sunt puţine, iar, de multe ori, investiţiile depăşesc veniturile. „Mi-am depus şi eu cererea şi documentele pentru subvenţionarea cheltuielilor pe medicamente, dar, în mare, nu prea mă ajută cu nimic. Statul şi Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult pentru că apicultura nu mai este rentabilă, ajungi la ruină. Nu scoţi banii pe care îi investeşti. Am 200 de stupi şi cheltui foarte mult pe transport, rovinietă, impozit“, spune Marius Andrei, un alt apicultor din municipiul Târgu-Jiu. Sumele alocate apicultorilor provin din bugetul de stat şi al Uniunii Europene.
Subvenţiile sunt condiţionate
Apicultorii trebuie să depună cererea şi documentele de sprijin financiar la sediul formei asociative din care fac parte. Până pe data de 16 august formele asociative trebuie să depună la sediul APIA Gorj cererea de plată, pe baza solicitărilor membrilor. Banii urmează să fie distribuiţi prin intermediul asociaţiei care a depus cererea de plată.