Târgu-Jiu: Uite subvenţia, nu e subvenţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Marius andrei, apicultorul nemulţumit
Foto: Marius andrei, apicultorul nemulţumit

Apicultorii gorjeni sunt nemulţumiţi de sprijinul financiar primit de la stat. Unul dintre crescătorii de albine vrea să dea în judecată Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj, pentru că nu i s-a acordat subvenţia pe anul 2009.

A investit peste 300.000 de lei în cei două sute de stupi, iar statul nu-i acordă decât o subvenţie de 1100 de lei. Este cazul unui apicultor târgujian nemulţumit de faptul că nu a primit subvenţia integrală pentru mierea vândută. Marius Andrei a aşteptat doi ani de zile pentru a obţine certificatul BIO, iar reprezentanţii APIA Gorj l-au anunţat că nu mai există fonduri pentru a-i acorda subvenţia pe care se aştepta să o primească.

Foto: Marius Andrei

Am înţeles că pentru acest an nu se mai acordă subvenţii deloc, dar eu îmi cer drepturile pentru anul 2009. La unii s-au dat toţi banii, iar mie mi-au alocat doar 18 la sută din suma cuvenită, pe motivul că s-a terminat plafonul.

Foto: Marius Andrei

Aştept să-mi dea diferenţa. E bătaie de joc şi dacă nu-mi dau banii o să-i dau în judecată. Am vândut peste două tone de miere şi am primit subvenţie de 1100 de lei. Am dat miere, am facturat, iar la APIA îmi spun că nu se dau banii. Procesul birocratic de obţinere a subvenţiilor s-a facut degeaba? Legea nu e pentru toţi?“, se întreabă Marius andrei, un apicultor din Târgu-Jiu.

Fără subvenţii la miere

 Reprezentanţii APIA Gorj nu recunosc faptul că banii nu au fost acordaţi.„S-au pierdut anumite subvenţii printre care se numără şi  subvenţia pe miere, pe care o luau apicultorii. Avem în jur de 300 de apicultori în judeţul Gorj, iar legea a expirat. Toate dosarele care le-am primit pentru 2009 au fost soluţionate, iar banii au fost acordaţi integral. Singurele subvenţii care se mai acordă în acest an sunt penru combaterea varozei şi cea pentru refacerea mătcilor utilizate“, declară Traian Crăc, directorul APIA Gorj.

300 de apicultori nu vor mai primi subvenţia

Andrei Marius nu este singurul apicultor nemulţumit. „Statul nu ne sprijină deloc. Noi avem miere de calitate superioară şi nu ne mai dau subvenţii. O să renunţăm şi noi la stupi, numai eu am în jur de o sută, iar apoi vom fi nevoiţi să cumpărăm miere de la străini. Îşi bat joc de noi“, declară Ion Glăvan, un alt apicultor gorjean. Începând cu 2010, cei 300 de apicultori din judeţ nu vor mai primi subvenţii pentru mierea produsă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite