Târgu-Jiu: Trei mii de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul elevilor lăsaţi în grija bunicilor s-a dublat faţă de anul trecut. Dascălii spun că situaţia şcolară a copiilor crescuţi de rude este catastrofală şi îi sfătuiesc pe părinţi să-şi supravegheze odraslele.

Dacă în anul 2008, în judeţul Gorj, aproximativ 800 de copii aveau părinţii plecaţi la muncă în Europa, în 2010, numărul acestora s-a triplat, înregistrându-se nu mai puţin de trei mii de cazuri. Lipsa banilor şi a locurilor de muncă i-a determinat pe gorjeni să-şi lase copiii în grija rudelor, pentru a câştiga sute de euro în străinătate.

image

Situaţia este îngrijorătoare. Copiii trebuie să stea aproape de părinţi, altfel se creează un dezechilibru social. Cel mai bine ar fi ca elevii să fie însoţiţi de părinţi. Cei 2898 de copii din învăţământul preuniversitar au fie tatăl plecat în străinătate, fie mama sau chiar ambii părinţi angajaţi peste hotare. Majoritatea dintre ei au ales ţări precum Italia, Spania şi Portugalia“, a precizat Ion Elena, inspector educativ.

„Pe mine nu m-a luat niciodată mama de la şcoală”

La Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu învaţă cei mai mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

image

Eu m-am născut în Turcia. Mama e româncă, iar tata e american şi au casă în Turcia. Mama munceşte  în Italia de opt ani, iar tata este arhitect în America. M-au chemat şi pe mine la ei, dar nu-mi  place dincolo. Stau cu bunica mea într-un sat din Gorj, iar uneori mai merg şi la bunicul meu din Târgu-Jiu. Probabil o să fac liceul în Italia”, povesteşte Salma Meriem Nanu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”.

image

Părinţii mei sunt în Franţa, iar eu am rămas în grija bunicilor. La început mi-a fost greu pentru că eram obişnuită cu ei, dar treptat am acceptat această situaţie. Sunt tristă când văd că părinţii îşi aşteaptă copiii la poarta şcolii, dar trebuie să mă mulţumesc şi cu faptul că îi văd în vacanţe. Pe mine nu m-a luat niciodată mama de la şcoală”, spune Laura Gionea, o adolescentă de 15 ani, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”.

„Au bani şi note mici”

Dascălii spun că mulţi dintre elevii aflaţi în aceste situaţii au rezultate şcolare foarte slabe. „Aceşti copii sunt abandonaţi. Sunt foarte slabi la şcoală şi unii au şi absenţe multe. Cred că trebuie să vină părinţii ca să treacă clasa în locul copiilor pe care-i lasă acasă. Banii se duc, iar copiii rămân ai nimănui”, spune Elena Băghină, profesor de geografie din cadrul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, unde există nu mai puţin de 64 de copii aflaţi în grija rudelor.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite