Târgu-Jiu: Trec BAC-ul cu ce aud în microcasca japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Bran spune că va susţine bacalaureatul, bazându-se pe ce a învăţat, nicidecum pe copiat prin diverse metode
Andrei Bran spune că va susţine bacalaureatul, bazându-se pe ce a învăţat, nicidecum pe copiat prin diverse metode

Absolvenţii de liceu din Gorj sunt ispitiţi cu dispozitive de copiere la ofertă. Comercianţii oferă candidaţilor hands-freeuri cu preţuri cuprinse între 100 şi 550 de lei, care să-i ajute să treacă bacalaureatul.

În timp ce unii absolvenţi de clasa a XII-a s-au pregătit temeinic şi nu vor să rişte să fie excluşi din examenul de bacalaureat, alţii sunt tentaţi să apeleze la tehnologii care să-i ajute să copieze. Cu atât mai mult, cu cât reprezentanţii firmelor care produc asemenea dispozitive îi atrag cu oferte şi discounturi trimise pe e-mail.

Microcască japoneză, la 70 de lei pe zi

Pe internet sunt sute de anunţuri de vânzare sau închieriere de hands-free-uri fără fire pentru copiat, la preţul de 100 de lei. Microcasca japoneză cu accesoriu hands-free de culoarea pielii, care poate fi observată foarte greu de cei din jur, ajunge însă la 300 de lei, dar se poate şi închiria, cu 70 de lei pe zi. Este un sistem compus dintr-un colier conectat la telefon şi care transmite sunetul la microcască. Unii comercianţi livrează produsele prin firme de curierat, iar alţii se întâlnesc cu solicitantul pentru a-i da explicaţii cu privire la utilizare. „Sincer să fiu, nu am avut timp să învăţ, sunt la seral şi lucrez la o spălătorie auto. Am sunat la un număr de pe internet şi am comandat o microcască japoneză. Aştep să-mi vină pachetul în trei zile. Sper să nu mă prindă“, a spus Victor, candidat la bacalaureat, din Târgu-Jiu. Tinerii silitori consideră că profesorii ar trebui să fie vigilenţi pentru a împiedica fraudele. „Ar fi o discriminare dacă unii ar copia şi ar luat note bune fără să le merite, mai ales că ar intra şi la facultate fără să aibă habar de materii. Şi eu primesc pe e-mail oferte de acest gen, dar eu merg pe principiul învăţării, nu pe copiat. Profesorii ar trebui să fie atenţi, pentru că este imposibil să nu poată depista elevii care folosesc asemenea metode“, a spus Andrei Bran, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru din Târgu-Jiu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spun pe de altă parte că elevii nu au nicio şansă să copieze mai ales că sunt montate camere web şi nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoanele mobile. „Firmele nu văd decât scopul mercantil. Mi se pare o chestiune imorală. Elevii pot să-şi cumpere cele mai tari dispozitive, e problema lor, dar nici aşa nu au şanse să copieze. Ei sunt controlaţi la sânge la intrarea în sală“, a declarat Ion Elena, inspector cu educaţia permanentă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite