Tratament gratuit pentru fumătorii care vor să renunţe la ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjenii fumători care apeleaza la cabinetul antitabac din cadrul Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti primesc tratament gratuit ca să lase de fumat. Cabinetul este deschis de la 1 iulie şi până acum 14 gorjeni au apelat la serviciile medicale de specialitate.

Cabinetul antitabac care funcţionează în cadrul Centrului de Explorări Respiratorii din Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti este singurul din judeţul Gorj unde gorjenii care vor să se lase de fumat beneficiază de consultaţii şi tratamente gratuite. „Pacienţii beneficiază gratuit de de evaluarea statutului de fumător şi de tratament medicamentos. Centrul s-a deschis de la 1 iulie şi 14 pacienţi care doresc să renunţe la fumat au apelat deja la serviciile oferite. Timp de două săptămâni, fumătorii revin la cabinet pentru a primi tratamentul necesar. Este un cabinet nou şi probabil că activitatea pe care o derulăm nu este cunoscută suficient de bine“, a declarat medicul Elena Vlad, şeful Centrului de Explorări Respiratorii. Fumătorii care apelează la ajutorul cabinetului pentru a renunţa la ţigări trebuie să completeze un chestionar cu privire la dependenţa de tutun. „Au nveoie de ajutor ca să se poată lăsa de fumat. Pacienţii care fumează de peste 30 de ani renunţă cel mai greu şi se lasă numai dacă au o problemă de sănătate foarte gravă“, precizează Elena Vlad.
Dumitru Penar are 70 de ani şi s-a lăsat de ţigări în urmă cu mai mulţi. Acum este internat în spital pentru că suferă de bronho pneumonie, dar a vrut să vadă dacă în organism se face simţit tutunul. „M-am lăsat de ţigări pentru că aveam plămâiii afectaţi. Şi acum am probleme de sănătate din cauza ţigărilor“, ne-a spus Dumitru Penar.

Program unic destinat copiilor

În cadrul Centrului de Explorări Respiratorii se fac o serie de investigaţii medicale, una dintre acestea fiind explorarea capacităţii respiratorii a copiilor. „Este vorba de un soft special al aparatului destinat copiilor. Pe ecran apare ca un desen animat, iar pacientul suflă în locul lupului până când se sparge uşa. Este un program unic în judeţul Gorj“, spune medicul Elena Vlad.
Constantin Târziu, directorul Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, spune că dotarea cu aparatură a centrului s-a ridicat la suma de 30.000 de euro. Singurul aparat care nu a fost pus în funcţiune este un endoscop, care va ajunge la spital la sfârşitul lunii august, fiind achiziţionat din Germania.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite