Târgu-Jiu: PORTRET/ Transformă bucăţile de lemn în icoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Coconu transformă bucăţile de lemn de diferite forme, banale la prima de vedere, în icoane şi picturi cu scene biblice.

Desenele întruchipând diferite personaje biblice, pe Fecioara Maria sau pe Isus Christos îşi găsesc parcă locul cel mai potrivit pe materialele puse la dispoziţie de natură. Mai nou, Alina a găsit şi alte materiale neconvenţionale pentru a-şi exprima trăirile, cum ar fi albiile folosite cu mult timp înainte la îmbăiere sau la prepararea diferitelor aluaturi, precum şi ouă de păsări. Într-un timp scurt, de o lună şi jumătate, Alina a reuşit să realizeze zeci de lucrări de acest fel, dar o mare parte dintre le-a făcut cadou prietenilor şi cunoştinţelor.
Totul a început cu puţin timp înainte de sărbătorile de iarnă ale anului trecut. A văzut o bucată de lemn cu o formă mai specială şi imediat a fost străfulgerată de un gând. Alina consideră că a fost un moment de chemare şi de revelaţie divină pentru că pur şi simplu a simţit că trebuie să picteze bucata de lemn găsită în gospodărie. „Am ştiut imediat ce voi picta pe acel lemn găsit din întâmplare. Cred că icoanele se potrivesc cel mai bine. Nu aş putea să pictez altceva. Simt că asta mă reprezintă şi mă regăsesc în ceea ce fac“, ne spune Alina Coconu.

Răstignirea lui Iisus într-o copaie

Icoanele şi picturile cu scene biblice sunt realizate pe bucăţi de lemn de diferite forme găsite în pădure sau prin gospodărie, pe scânduri luate din gard, pe rădăcini de copaci, pe ouă de găină sau de struţ şi mai nou pe treace. Alina a început să picteze pentru că aşa a simţit. Nu s-a gândit nicio clipă că lucrările ei vor fi apreciate de cineva. Pur şi simplu pictura îi conferă o stare de  linişte interioară şi de detaşare faţă de problemele de zi cu zi. Se simte mai bine după ce duce la bun sfârşit o icoană. Nu s-a gândit să le expună undeva, deşi fiecare lucrare este unică şi deosebit de interesantă pentru că toate au forme diferite. Alina a experimentat şi a găsit noi modalităţi de exprimare. A găsit la o vecină o copaie în care aceasta îşi îmbăiase copilul atunci când era mic şi a pictat pe fundul ei scena biblică a răstignirii lui Iisus. Alina a dus toate icoanele şi picturile la biserica din localitate, unde au fost sfiinţite. S-a gândit să le doneze pe toate unei mănăstiri.

Pasionată de literatură

Nu a fost un copil de la ţară obişnuit. În loc să meargă cu animalele la păscut sau cu părinţii la muncile agricole, Alina stătea mai mult cu pensula şi cu cartea în mână. Alina a dorit să se perfecţioneze în domeniul picturii şi a urmat cursurile Liceului de muzică şi arte plastice Târgu-Jiu, cu toate că o altă mare pasiune a fost literatura. Tot în şcoala generală a aşternut pe hârtie primele poezii. În ultimul an de liceu, a obţinut premul II la olimpiada naţională de arte plastice. După terminarea liceului, a considerat că a învăţat cam tot ce are nevoie în domeniul picturii şi că trebuie să dedice celeilalte mari pasiuni: literatura. Astfel, Alina a urmat cursurile Facultăţii de limba şi literatura română.


Născută. 25 noiembrie 1984, la Târgu-Jiu
Studii. Facultatea de limba şi literatura română Bucureşti.
Experienţă. Pictează din timpul liceului.
Familie. Căsătorită, doi copii.

Ce-i place

Îmi place natura, filosofia şi poezia. Aş putea spune că filosofii peferaţi sunt Kant şi Schopenhauer. Îmi plac locurile exotice, cum ar fi Africa. Îmi doresc să ajung în Egipt şi sper să ajung în această vară.


Ce nu-i place

Nu agreez persoanele orgolioase şi falsa modestie. Nu îmi place iana, pentru că nu îmi place frigul. Nu suport aglomeraţia, gălăgia oraşului. Perioada petrecută în Bucureşti în timpul studenţiei a fost mai stresantă.


Întrebări şi răspunsuri
Care a fost profesorul de la care aţi avut cel mai mult de învăţat?
Profesorul de la care a avut  cele mai multe de învăţat în timpul liceului a fost Vasile Fuiorea. În ultimul an de liceu, a obţinut premul II la olimpiada naţională de arte plastice.

Câte icoane puteţi să realizaţi într-o zi?
Lucrez concomitent la mai multe icoane. Într-o singură zi pot să pictez şi trei sau patru lucrări depinde de starea pe care o am. Pictez şi noapte atunci când nu pot să adorm. Pictez ore în şir, fără să-mi dau seama cât de repede trece timpul.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite