Târgu-Jiu: Trăieşte pentru a salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medic la Ambulanţă, voluntar al Crucii Roşii, instructor formator pentru detaşamenmtele de intervenţie în dezastre, arbitru autorizat al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Română şi profesor la Şcoala Sanitară Postliceală, Călin Neamţ îşi dedică timpul salvării vieţilor omeneşti.

Încă din clasa a cincea, Călin Neamţ a fost atras de medicină. „Am citit o carte despre un medic care şi-a dedicat viaţa alinăprii suferinţei băştinaşilor din Africa, iar, asociat cu filmele lui Tarzan, mă vedeam în mijlocul triburilor de negri, îngrijindu-le suferinţa. După aceea, am început să citesc cărţi despre medici celebri şi cercetători de renume“, spune Călin Neamţ. Timp de zece ani, a studiat pianul. „Cu toate că toţi cei din generaţia mea mă vedea un dirijor talentat, pasiunea pentru medicină a învins, astfel încât în 1978 am intrat al doilea pe ţară la Facultatea de Medicină“, adaugă medicul.  Atât armata, cât şi facultatea, le-a urmat la Timişoara. „După absolvirea facultăţii, am cerut repartiţie la Târgu-Jiu, pentru că în 1984 m-am «măritat » cu o olteancă. Decizia venirii în Târgu-Jiu nu o regret nici acum, iar soţia mea a rămas aceeaşi prietenă, colegă şi iubită“, spune zâmbind Călin Neamţ. A fost stagiar timp de trei ani la Săpitalul Târgu-Jiu, dând examen din şase în şase luni, pe profilele studiate. Era perioada în care specializările erau interzise, astfel încât după stagiatură a primit repartiţie pe baza mediei la Dispensarul Medical Rural din comuna Polovragi, unde, timp de doi ani de zile, a locuit cu soţia şi fetiţa nou-născută. Fiind medic de circă, a prins evenimentele din 1989 cu responsabilitatea verificării calităţii apei din zona respectivă.


A lucrat în Elveţia şi în Libia


„A trecut tensiunea momentelor respective şi am crezut că lumea e pregătită să ne primească, dar nu eram noi pregătiţi să îi facem faţă. În septembrie 1990, am plecat în Elveţia, unde am fost dezamăgit de reţinerile sistemului faţă de emigranţii din est. Studiile medicale nu mi-au fost acceptate, dar am reuşit să mă angajez în cel mai mare spital din Zurich. După un an, nu am mai acceptat faptul că nu aveam şanse de practică a profesiei şi m-am întors în ţară. Am reluat activitatea medicală la un dispensar rural din Gorj, iar apoi la cabinetul medical al Casei de copii de la Vădeni. Odată cu înfiinţarea Serviciului de Ambulanţă ca structură juridică, am dat concurs şi am reuşit să obţin unul din locurile de medici specialişti“, mai spune Călin Neamţ. A lucrat doi ani în Libia, fiind detaşat de Ministerul Sănătăţii la spitalul universitar din Misurata. În 1997 a devenit medic primar medicină generală, iar în 2000 şi-a luat a doua specialitate, cea de medicină de urgenţă, ulterior participând la numeroase cursuri, instruiri şi stagii de pregătie în medicina de urgenţă. „În 2006, am dat examen şi am reuşit să ocup un loc cu taxă pentru doctorat în ştiinţe medicale la UMF Craiova, în octombrie urmând să îmi finalizez studiile doctorale“, încheie medicul.

Cum aţi descrie profesia de medic la Ambulanţă?


Profesionalism, dedicaţie, pasiune, echilibru psihic, putere de decizie, implicare, sunt doar câteva dintre trăsăturile medicului de urgenţă într-un serviciu specializat. Munca la Ambulanţă presupune o bună organizare şi disciplină liber consimţită, iar comunicarea între diversele departamente este esenţială. Lucrăm întotdeauna în competiţie cu timpul.


Ce nemulţumiri aveţi faţă de percepţia guvernaţilor asupa sistemului în care lucraţi?


În momentul în care se va înţelege rolul sistemului sanitar ca parte componentă a bugetarilor, populaţia va avea şansa să se bucure de serviciile profesioniştilor şi să nu îi indepărteze din ţară.


Ce-i place


Colecţionez monede, modele metalice de maşinuţe, ceasuri şi pixuri. Am avut o colecţie de aproape 1.300 de cutii diferite de sucuri şi bere. Ascult muzică rock, progesivă, clasică. Îmi plac filmele să călătoresc şi să citesc, dar profesia este principala mea pasiune, unde întotdeauna am pus suflet în tot ce am făcut. Îmi plac oamenii ambiţioşi, muncitori şi bine pregătiţi.


Ce nu-i place


Reţelele virtuale de socializare, lipsa societăţii civile şi a opinie publice în România. Dispreţuiesc politicienii, nu accept persoanele duplicitare, superficialitatea şi inconsecvenţa. Nu îmi place mincuiuna şi neseriozitatea celor ajunşi pe posturi de răspundere.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite