Târgu-Jiu: Tractoarele ar putea salva Programul Rabla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tractoarele vechi ar putea intra în Programul Rabla de la anul. FOTO: Adevărul
Tractoarele vechi ar putea intra în Programul Rabla de la anul. FOTO: Adevărul

Patronii firmelor din Gorj care colectează fier vechi ar putea înregistra profituri mari cu tractoarele vechi primite la casat în cadrul programului.

Persoanele care deţin în curte tractoare vechi şi vor să-şi achiziţioneze altele noi o pot face prin programul Rabla începând din ianuarie anul viitor. Patronii firmelor de colectare a fierului vechi mizează pe afacerea cu tractoarele spunând că le-ar putea aduce profituri mari. „Anul acesta nu mi-a mers foarte bine cu programul Rabla, dar sper ca de la anul să-mi meargă afacerea cu tractoarele, pentru că deja sunt cereri“, a spus Mihai Ion, patronul unei societăţi din Târgu-Jiu autorizate să desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor feroase.

„Ne aşteptăm la o avalanşă de cereri“

Agricultorii trebuie să parcurgă patru paşi. În primul rând trebuie să se înscrie în program, după care să găsească o firmă care valorifică tractoare. Ulterior deţinătorul tractorului vechi dat spre casare va trebui să-l radieze, după care merge la un dealer pentru a plăti preţul tractorului nou.
 „Am trecut pe la centrul de colectare a fierului vechi să întreb dacă pot să aduc tractor prin programul Rabla. Mi s-a spus că la anul o să se extindă acest program. Am un tractor de 16 ani şi vreau să cumpăr altul nou. Îmi va prinde bine la anul când încep muncile agricole. Mai fac o arătură pe la vecini şi câştig eu banii de rată“, a spus Ionel Ciontu, din comuna Bustuchin. 
Prima de casare pentru un tractor vechi se ridică la 17.000 de lei. „E foarte bine că a intrat în vigoare şi varianta cu tractoarele. Ne aşteptăm chiar la o avalanşă de cereri începând de la anul“, a declarat Ion Ciobanu, gestionar al SC Remat Gorj SA.

Rabla s-a menţinut în an de criză

Potrivit statisticilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, anul trecut, 540 de maşini vechi au fost schimbate cu altele noi. În 2009 numărul a crescut cu încă 30. Reprezentanţii instituţiei spun că acest lucru se datorează primei de casare, care a fost majorată anul acesta de la 3.000 la 3.800 de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite