Târgu-Jiu: Ţigăncile, recrutate pentru programul de calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgu-Jiu lansează astăzi proiectul „Barrabarripen“ finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia vor fi sprijinite peste o sută de femei rome.   Echipa formată în prima etapă a proiectului se va ocupa de selectarea femeilor de etnie rromă care vor participa gratis la cursuri, vor învăţa o meserie şi vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă.

Proiectul de calificare a femeilor rrome a fost lansat astăzi de autorităţile locale din Reşiţa, în parteneriat cu Primăria Târgu-Jiu şi alte instituţii din ţară, fiind finanţat cu 5,3 milioane de lei din fonduri europene. Prin intermediul acestui program, 120 de ţigănci din reşedinţa judeţului Gorj vor învăţa o meserie, crescându-şi astfel şansele de a-şi găsi un loc de muncă. „Suma nerambursabilă ce revine municipalităţii se ridică la 575.000 de lei, iar contribuţia proprie este de 21.000. Primul pas în derularea proiectului constă în formarea a şapte mediatori sociali din rândul persoanelor de etnie rromă. Aceştia vor selecta ulterior femeile care vor participa gratuit la cursurile de formare profesională“, a declarat Corina Şuţă, şefa Biroului de Programe şi Politici Comunitare din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Mediatori cu studii medii


Astăzi a fost prima zi de depunere a dosarelor de înscriere pentru postul de mediator. Candidaţii trebuie să aibă studii medii, o bună capacitate de comunicare, să nu fie angajaţi, dar să aibă cunoştinţe de folosire a computerului. „Urmez cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, la specializarea asistent medical generalist. Mi-am depus dosarul pentru postul de mediator şi cred că mi se potriveşte. După cei voi termina cursurile, voi sprijini femeile din comunitatea din care fac parte“, a declarat Denisa Pătru, de 20 de ani. Timp de 11 luni, mediatorii se vor ocupa de selectarea celor 120 de ţigănci care îşi doresc să înveţe o meserie. Ele trebuie să aibă minim patru clase şi să fie şomere pentru a beneficia gratis de cursurile de calificare şi de consiliere. „Vreau să intru în acest program şi să deprind o meserie, pentru că până acum m-am ocupat doar de copii şi de casă. Mi-aş dori să am o calificare în croitorie“, a spus Liliana Predică, de 31 de ani.

image

Liliana Predică se ocupă acum doar de treburile casnice, însă îşi doreşte mai mult şi vrea să se înscrie în program

De asemenea, vor fi selectaţi 25 de manageri din Gorj care vor beneficia de cursuri de interculturalitate pe problematica romă, informare, ateliere de lucru, studii de specialitate, campanii de schimbare a atitudinii față de rromi, subvenții pentru angajarea femeilor rome calificate. Pentru derularea în bune condiţii a proiectului, la Târgu-Jiu va fi amenajat un centru de incluziune. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite