Târgu-Jiu: Theodor Encescu, micul pictor care se visează arhitect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictează de la patru ani, când şi-a expus desenele pe banca din faţa casei. Deşi se descurcă de minune în lumea culorilor, Theodor îşi doreşte să devină arhitect.

Pasiunea pentru desen a descoperit-o când a început să se joace cu creionul pe hârtie. De la linii şi cerculeţe a trecut la personaje şi chiar peisaje. Tedi, aşa cum îl strigă părinţii, povesteşte cum la doar patru ani şi-a scos creaţiile în stradă ca să le vadă şi alţii. „Îmi plăcea să fiu ordonat, nu-mi plăcea să mâzgălesc pereţii camerelor. Am scos o băncuţă la poarta casei, mi-am aşezat planşele cu desene pe un panou de zăpadă artificială. Îmi aduc aminte că o doamnă s-a oprit la poartă şi a studiat mult timp desenele. După o săptămână, băiatul doamnei respective a venit să filmeze planşele şi mi-a dat apoi un CD pe care îl păstrez şi acum“, povesteşte Tedi. Cu ocazia unor evenimente culturale, Theodor Encescu şi-a expus creaţiile la sediul mai multor instituţii. În clasa a treia, a organizat, împreună cu colegii de clasă, expoziţie de desene în holul Tribunalului Gorj. „Era în perioada sărbătorilor de iarnă şi am cântat şi colinde. Unii dintre vizitatori chiar mi-au cumpărat creaţiile. În acea zi am reuşit să strâng 200 de lei. Şevaletul l-am primit cadou de la tatăl meu“, spune tânărul. Talentul i-a fost decoperit de către o profesoară de pictură, Georgiana Brandt, care l-a îndrumat să se înscrie la secţia de desen de la Palatul Copiilor. „Acolo veneau şi elevi de liceu care se pregăteau pentru a intra la facultate, la arhitectură. Cu timpul mi-am făcut prieteni mai mari decât mine care îmi apreciau desenele. Sâmbăta merg la Club la cursurile de pictură“. Cel mai mare vis al lui Tedi este să ajungă arhitect.

 Pianist şi informatician

În urmă cu un an a primit cadou de la părinţi o orgă electronică. Nu ştia să folosească instrumentul, dar şi-a dorit foarte mult să înveţe. „O colegă a bunicii mele, care este profesoară de muzică la Liceul Constantin Brâncuşi, a venit să mă înveţe să cânt la pian. Mai o notă, mai un becar şi aşa am ajuns la primul  meu recital, ce va avea loc în martie, la sala de Audiţie a Liceului de Artă din Târgu-Jiu. Ultimul cântec pe care l-am învăţat
se intitulează „Dans“ şi este de origine rusească. Cântatul la pian a devenit al doilea hobby pentru mine. Mă relaxează. Îmi place foarte mult muzica clasică
“, povesteşte băiatul.

Vrea să fi e „cititorul anului“

Tedi este pasionat şi de web design. Îi place să realizeze design-ul la site-uri web. A participat anul trecut la un concurs de informatică intitulat  Evaluare în Educaţie“, unde a obţinut locul III la nivel naţional, două medalii de bronz şi diplome de merit. Şi anul acesta a obţinut locul I pe ţară la un alt concurs de informatică. Premiant încă din clasa I, Tedi este un băiat foarte ambiţios căruia îi place să citească. „Am colecţia cu pictori de geniu şi urmăresc anul acesta să fiu declarat cititorul anului al Bibliotecii Christian Tell“, încheie Theodor Encescu.

Ce-i place: Să deseneze şi să cânte la pian. Adoră sportul, dar în mod special tenisul. Este înscris la Clubul Sportiv Şcolar şi face săptămânal antrenamente, la tenis şi baschet. Îi place şi se pricepe foarte bine să utilizeze calculatorul.

Ce nu-i place:  Să fi e batjocorit şi să fi e luat peste picior de către alte persoane. Urăşte să îi fi e copiate desenele şi nu-i plac oamenii care rănesc animalele.

 Îţi aminteşti de prima pictură realizată la Palatul Copiilor?

Primul meu desen a fost o vază cu fl ori. Îmi plac foarte mult fl orile şi natura. Peste tot pe unde merg în excursie fac fotografi i. Merg foarte des cu părinţii, colegii, bunicii, în excursie. Cel mai mult mi-a plăcut Sibiul, centrul vechi, este oraşul meu de sufl et pentru că ador clădirile vechi.

Câte tablouri ai reuşit să realizezi?

Sute de desene am reuşit să realizez până acum. Cele mai multe dintre ele conţin peisaje şi flori. Îmi doresc, pe viitor, să-mi expun creaţiile în sălile Muzeului Judeţean Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite