Târgu-Jiu: Templu masonic, lângă Casa memorială Constantin Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tănasie Lolescu indică locul pe care se va construi templul masonic
Tănasie Lolescu indică locul pe care se va construi templul masonic

Masonii din Marea Lojă Naţională a României intenţionează să construiască un templu masonic chiar lângă Casa Memorială «Constantin Brâncuşi», din Hobiţa, satul natal al marelui sculptor.  Tănasie Lolescu, venerabilul Lojei masonice săteşti din Hobiţa, singura de acest gen din România, va pune la dispoziţie terenul pe care se va ridica templul. Proiectul se află acum în faza întocmirii actelor de donaţie a terenului, în suprafaţă de 1500 de metri pătraţi. „Sunt proprietarul acestui teren şi am luat hotărârea să-l pun la dispoziţia Marii Loji Naţionale a României, care a decis să construiască un templu masonic, cu spaţii de cazare şi de agrement“, a precizat venerabilul Tănasie Lolescu.
Terenul pe care urmează să se construiască templul masonic se află la o distanţă de aproximativ 200 de metri de Casa memorială  «Constantin Brâncuşi» din Hobiţa şi este situat în spatele fostului camping din localitate. „Aici au fost zece căsuţe, un restaurant şi un magazin alimentar, iar în zăvoiul din apropiere, lângă râul Bistriţa, era amplasată o scenă, unde aveau loc spectacole. Veneau mulţi turişti înainte. După Revoluţie, camping-ul s-a desfiinţat“, ne povesteşte Tănasie Lolescu istoria acestuia loc.


13 membri în Loja masonică sătească din Hobiţa


Loja masonică sătească din Hobiţa a luat fiinţă în anul 2002 şi numără în prezent 13 membri. Aceasta este condusă de Tănasie Lolescu, în vârstă de 81 de ani, cel care în ani ’50 a tras cu un tractor de Coloana fără Sfârşit, din ordinul comuniştilor, iar mai târziu a fost primul primar al municipiului Motru, funcţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani.

Troiţă ridicată de masoni în cimitirul satului


Loja masonică sătească din Hobiţa a contribuit la realizarea unei troiţe în cimitirul din localităţii în care s-a născut Constantin Brâncuşi, unde sunt înmormântaţi părinţii marelui sculptor, şi la construirea unui monument al eroilor satului, care s-au jertfit în cele două războaie mondiale. Pe cele două lucrări sunt inscripţionate unele însemn masonice.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite