Târgu-Jiu: Taxe pe citit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abonaţii bibliotecii vor fi nevoiţi să plătească anumite taxe
Abonaţii bibliotecii vor fi nevoiţi să plătească anumite taxe

Serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană nu vor mai fi gratuite din acest an. Conducerea Bibliotecii Judeţene «Christian Tell» este nevoită să introducă o serie de taxe pentru cititori

Conducerea Bibliotecii Judeţene «Christian Tell» a propus introducerea, începând din acest an, a patru tipuri de taxe: pentru eliberarea unui duplicat al permisului de intrare, pentru referinţa bibliografică, printare şi de xeroxcopiere a unor pagini din cărţi. „Am primit o adresă din partea Consiliului Judeţean Gorj, instituţie de care aparţine biblioteca, prin care ni se solicită să identificăm şi să propunem anumite taxe pentru autofinanţarea activităţii. Am făcut propunerile şi le-am avansat. Acestea vor fi luate în discuţie în comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.  Am făcut şi o estimare a veniturilor pe care le vom încasa în acest an din aceste taxe. Este vorba de 3000 de lei. Biblioteca nu poate să trăiască din aceste taxe. Este un an experimental pentru noi, deoarece trebuie să ne dotăm cu aparate de  fiscale şi chitanţe“, precizează Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judeţene.


«Accesul la cultură nu trebuie să îngrădit»


Alexandra Andrei nu este de acord cu introducerea taxelor pentru că niciodată abonaţii bibliotecii nu au fost nevoiţi să scoată vreun leu din buzunar: „La bibliotecă nu a existat niciodată taxe, nici măcar pe vremea regimului comunist. Eu recunosc că este o perioadă de criză şi că instituţiile trebuie să impună anumite taxe, dar nu cred că aceste surse de venituri sunt cele mai inspirate, pentru că accesul la cultură nu trebuie să fie îngrădit în niciun fel“. Conducerea bibliotecii mai susţine că au fost realizate economii prin faptul că numărul de angajaţi este cu opt mai puţin faţă de schema de personal. „S-au pensionat opt persoane şi nu a fost angajat nimeni“, adaugă Alexandra Andrei.
Bugetul Bibliotecii Judeţene «Christian Tell» a fost, anul trecut, de 1,6 milioane de lei, iar numărul de cititori s-a ridicat la 9520.


Mai puţini cititori


Marilena Brânduşoiu are 43 de ani şi vine în mod frecvent la bibliotecă să împrumute cărţi. Are permis de intrare încă de când era elevă. Aceasta consider că introducerea taxelor are şi părţi negative, dar şi pozitive: „Probabil că vor fi persoane care vor renunţa să mai vină la bibliotecă. Acest lucru va depinde de valoarea taxelor . Este un lucru bun pentru că vor trebui să plătească o taxă de duplicat pentru permisul de intrareîntrucât vor deveni mai responsabili“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite