Târgu-Jiu: Săcelu rămâne singura staţiune din ţară cu taxă de intrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10 lei este taxa percepută pentru fiecare maşină care pătrunde în staţiunea Săcelu. Primarul comunei Săcelu nu vrea nici în ruptul capului să renunţe la taxa, care i-a băgat anul trecut în visteria localităţii suma de 30.000 de lei.

Staţiunea Săcelu a rămas singura din ţară în care se percepe taxă de intrare pentru turiştii care vin cu maşinile la bazinele cu ape binefăcătoare, după ce Primăria Constanţa a decis să suspende pentru acest an plata tarifului de pătrundere în perla litoralului românesc. Primarul comunei Săcelu, Ion Voica, nu vrea să renunţe sub nicio formă la taxa de intrare, cu toate că staţiunea este una doar de interes local. La capătul unui pod degradat, reprezentanţii primăriei percep 10 lei pentru fiecare maşină care pătrunde în staţiune. Ce primesc turiştii pentru aceşti bani? Posibilitatea de a intra la bazinele cu ape benefice sănătăţii, pentru care trebuie să mai plătească cinci lei, şi să petreacă la una dintre cele câteva terase. Cam atât poate oferit staţiunea Săcelu. Baza de tratament şi bazinele balneare sunt în proprietatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Primarul Ion Voica spune că taxa de intrare a adus în anul 2010 venituri de 30.000 de lei la bugetul primăriei: „Taxa va fi percepută şi în acest an. Din banii pe care i-am încasat am plătit iluminatul public, am achiziţionat şi montat băncuţe şi coşuri de gunoi“. În replică, Nicolae Rotaru, directorul Bazei de tratament, spune că gunoiul nu este ridicat: „Coşurile de gunoi pe care primarul se laudă că le-a amplasat sunt pline şi chiar în jurul lor sunt deşeuri pentru că gunoiul nu se ridică cu zilele. Mizeria este neridicată şi miroase“.

Voica şi Rotaru, în conflict

Primarul Ion Voica şi directorul Nicolae Rotaruse află de mai mult timp în conflict. Nicolae Rotaru spune că taxa este absurdă, fiind un caz unicat la nivelul întregii ţării: „Este ceva nemaiîntâlnit în toată ţara. Oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că ei vin să se trateze, şi nu vin la spectacole sau ca la mare. În general, cei care vin sunt oameni amărâţi şi necăjiţi. Nu ştiu pentru ce este această taxă şi ce îmbunătăţiri au fost aduse.  În loc să atragă turiştii în Săcelu, primarul îi îndepărtează“. Primarul îi adresează cuvinte grele lui Rotaru, pe care îl acuză că nu înregistrează biletele la primărie: „Eu nu pot să mă înţeleg cu astfel de oameni care fură banii localităţii. Biletele de intrare pe plajă şi la bazine trebuie să fie înregistrate la primărie şi să ne achite 5% din valoarea, însă el eliberează tichete de masă tocmai să eludeze plata acestei contribuţii. Au locuri de cazare şi trebuie să deţină locuri de parcare, însă ocupă parcarea public cu 60-70 de locuri“.
Nicolae Rotaru spune, în schimb, că nu trebuie să achite nicio contribuţie la primărie: „În codul fiscal se prevede ca această contribuţie se plăteşte doar pentru biletele de intrare la spectacole ori noi nu dăm spectacole, ci tratăm oameni. Biletele pe care le eliberăm sunt înregistrate cu serie la fisc şi la noi. Primarul vorbeşte din amintiri. Eu nu pot să mă înţeleg cu acest primar. Eu mă înţeleg cu legile ţării. Avem toate taxele plătite la zi şi toate contribuţiile“.

Taxa nu a fost contestată de Prefectură

Prefectura Judeţului Gorj nu a făcut niciun demers pentru anularea acestei taxe de intrare. Liviu Diaconescu, şeful Serviciului de Verificare a Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj, spune că nu a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliul Local Săcelu , după ce a observat că nici taxa de intrare în staţiunea Mamaia nu a fost anulată de instanţa de judecată: „Nu am contestat în instanţa de judecată hotărârea Consiliului Local Săcelu pentru că are dreptul să introducă o astfel de taxă. Am văzut că nici taxa de intrare în staţiunea Mamaia nu a fost anulată în instanţa de judecată, care a stabilit că este legală, aşa că nu am mai contestat-o“.
Localitatea Săcelu este bogată în izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone şi hipertone. Acestea sunt indicate în tratarea afecţiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice. Primele construcţii balneare au fost realizate în anul 1888.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite