Târgu-Jiu: Taxa de asomare creşte preţul kilogramului de carne de miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii care au venit la Târgul de miei nu vor să negocieze preţul unui kilogram de carne. Proprietarii animalelor trebuie să achite 6,8 lei pentru fiecare miel sacrificat, sumă pe care aceştia o consideră nejustificată.

Doar şapte ciobani au venit în această dimineaţă în Târgul Litovoi, unde reprezentanţii Direcţiei de Servicii Comunale au amenajat spaţii pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor. Taxa pentru fiecare miel sacrificat este de 6,8 lei, bani plătiţi pentru asomare, apă curentă şi curăţenie. Preţul unui kilogram de carne costă între 20 şi 22 de lei, iar proprietarii nu sunt dispuşi să negocieze. „Am venit la târg să vând iezi. Kilogramul îl dau cu 20 de lei şi nu las la preţ. Taxa de 6,8 lei este foarte mare şi mi se pare nejustificată, pentru că iezii au o greutate mică. Nici măcar un sfert din această sumă nu consumăm pentru sacrificarea unui ied“, spune Constantin Calotă, unul dintre comercianţii veniţi la târg. Ion Bocean, un alt cioban din oraşul Tismana, a venit la târg cu 20 de miei. „O să vând kilogramul de miel cu 22 de lei. Sunt dispus să mai las la preţ, dar cu mai puţin de 20 de lei pe kilogram nu o să dau. A fost un an greu, mieii au greutăţi cuprinse între 7 şi 12 kilograme maxim. Taxa de sacrificare este şi ea mare. Nu îmi permit să negociez preţul“, spune ciobanul.


Clienţii vor să negocieze


Târgujienii care au venit astăzi la Târgul de miei au răms dezamăgiţi de preţul unui kilogram de carne. Unii se uită şi pleacă, alţii cumpără, pentru că vor să aibă cu orice preţ carne de miel pe masa de Paşte. „Am venit să cumpăr un miel. Mi se pare mare suma de 20 de lei pe kilogram, mă aşteptam să fie 17-18 lei, mai ales că oamenii nu prea au bani. O să iau unul, nu am încotro, sper să mai lase ciobanii la preţ“, spune Dumitru Vochescu. „Este foarte scump kilogramul de miel. Aş fi dispusă să dau 15-16 lei pe kilogramul de carne. Mai aştept, poate totuşi mai scad preţurile“, spune Margareta Calotă. Anul trecut, în Târgul Litovoi au fost sacrificaţi 4.000 de miei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite