PORTRET/ Tânăra speranţă a naiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Lăcătuşu
Cristina Lăcătuşu

A reuşit într-un timp scurt să obţină rezultate de excepţie la concursurile de muzică. Cristina Lăcătuşu cântă de trei ani la nai şi este o speranţă a muzicii din Gorj.

A confirmat în acest an la cele mai importante concursuri de muzică din Oltenia.  A cântat în faţa lui Gheorghe Zamfir, care i-a apreciat talentul. „Concusul Internaţional Orpheus a fost cel mai important de până acum la care am participat. A avut loc în acest an la Târgu-Jiu şi am reuşit să câştig premiul doi. A fost destul de greu, având în vedere că au fost concurenţi şi din afara ţării. Am cântat în faţa lui Gheorghe Zamfir, care a fost preşedintele juriului. Este cel mai important premiu pe care l-am obţinut“, ne spune tânăra naistă. Aceast a mai obţinut un premiu important la o olimpiadă, la care au participat instrumentişti din toată Oltenia. „Am fost la Olimpiada Zonală de Interpretare Muzicală de la Slatina, unde am obţinut locul doi. Au venit elevi din toată Oltenia, dar am reuşit să am o evoluţie bună“, ne povesteşte Cristina.

Tehnica respiraţiei i-a pus cele mai mari probleme

A început să studieze naiul din clasa a IV-a, când s-a înscris la cursurile de la Palatul Copiilor. „Îmi plăcea şi atunci şi acum muzica lui Gheorghe Zamfir, iar tatăl meu îl cunoştea pe domnul profesor de nai Mitel Pasăre. La început, am primit un nai mai mic pentru începători, iar apoi domnul profesor mi-a oferit un nai mai mare, pe care am început să cânt mai bine. A fost greu cu respiraţia, pentru că ameţeam, dar m-am obişnuit. Prima melodie pe care am învătat-o a fost «Măi măicuţă, măi gorjene» şi am reuşit să o învăţ în câteva zile“, îşi aminteşte Cristina. În clasa a VI-a, s-a transferat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice «Constantin Brăiloiu», la clasa de nai. 
Emoţiile nu au părăsit-o nici acum atunci când urcă pe scenă: „Prima dată am urcat pe scenă anul trecut, la vârsta de 12 ani, la concursul «Pe fir de baladă». Am avut emoţii enorme, pentru că a fost prima dată când am cântat în faţa unui public mai numeros. Am mai cântat în diverse spectacole, cu şcoala. Emoţiile mi-au mai trecut, dar au mai rămas câteva“.

Cântă şi în corul şcolii

Cristina îşi doreşte să urmeze o carieră muzicală, iar vistul ei este să cânte alături de Gheorghe Zamfir: „Mi-a plăcea să urmez Conservatorul şi să fac o carieră muzicală. Cea mai mare dorinţă este să cânt pe scena Ateneului Român şi să cânt alături de maestru Gheorghe Zamfir“.
Două-trei ore pe zi le dedică naiului, dar acest instrument nu reprezintă singura pasiune pentru Cristina Lăcătuşu. Aceasta cântă şi în corul şcolii, care a obţinut un premiu la un concurs zonal. „A avut loc o selecţie şi am fost aleasă să cânte în cor. În vara acestui an am participat la Olimpiada Corală de la Râmnicu Vâlcea, unde am obţinut locul I. Au venit coruri din toată zona Olteniei“, ne spune Cristina. Aceasta a urmat timp de un an şi cursurile de canto de la Şcoala Populară de Artă, dar a trebuie să renunţe pentru că avea un program foarte încărcat.

PROFIL

Născută. 11 noiembrie 1997, la Târgu-Jiu.
Studii. Elevă în clasa a VII-a la Liceul de Muzică şi Arte Plasticem «Constantin Brăiloiu»
Experienţă. Cântă la nai de trei ani.

Ce-i place
Ador să călătoresc. Am fost pe Transfăgărăşean şi mi-a plăcut foarte mult. Îmi plac telenovelele şi filmele de groază. Sunt pasionată de lectură. Mi-a plăcut foarte mult cartea Harry Potter. Îmi place să comunic cu cei din jur şi să cunosc multă lume de la care pot să învăţ ceva.

Ce nu-i place

Nu-mi suport  să fiu minţită şi să mint. Nu îmi place  iarna pentru că este frig. Nu îmi plac oamenii agresivi şi invidioşi.

Întrebări şi răspunsuri


Câte melodii ai reuşit să înveţi să cânţi la nai?
Cred că sunt peste 20 melodii folclorice şi din repertoriul clasic pe care am reuşit să le învăţ. Îmi place în mod deosebit Dansul unguresc şi Dansul Pădurii de Gheorghe Zamfir, piesă de muzică clasică.

Ai un program foarte încărcat. E mai greu la un liceu de muzică faţă de o şcoală obişnuită?
Este mai greu decât la şcolile unde se învaţă cultură generală, dar încerc să mă descurc. Cursurile durează mult mai mult faţă de o şcoală normală.  Încep orele de dimineaţă şi le termin după-amiaza , la orele 15-16.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite