Tabăra de sculptură Brâncuşiana se reia după doi ani de întrerupere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte sculptori români vor crea la Târgu-Jiu, timp de trei săptămâni, lucrări de artă.Două dintre sculpturi vor ajunge în afara judeţului Gorj, iar restul de cinci vor fi amplasate în municipiul Târgu-Jiu, dar nu se ştie exact locaţia.

Simpozionului Naţional de Sculptură Brancuşiana 2011 va debuta astăzi, în prezenţa a unei părţi dintre sculptorii participanţi, după o întrerupere de doi ani. Şapte sculptori români vor participa la cea de-a IX-a ediţii a teberei de sculptură. Deschiderea manifestării are loc astăzi, la ora 12.00, la Atelierele Uniunii Artiştilor Plastici din zona Debarcader. Tabăra de sculptură se va desfăşura în perioada 19 august – 19 septembrie. „Reluăm o acţiune care mi se pare necesară şi definitorie ceea ce înseamnă Târgu-Jiul cultural, dar şi continuarea unei tradiţii începtute în anul 2001. Este o idee care ne îmbogăţeşte municipiul spiritual şi artistic. Anul acesta am venit cu ceva nou. Am considerat că este timpul ca tinerii artişti din România să aibă o şansă în plus şi noi să le putem oferi această şansă. Astfel, am propusc ca tabăra de sculptură de la Târgu-Jiu să fie nu doar un loc unde sculptorii îşi manifestă talentul şi comunică, ci şi o şcoală de sculptură. În fiecare an la tabăra de sculptură vor participa tineri, alături de câţiva maeştri. Anul acesta sunt trei sculptori tineri: Grigore Mihnea, Mihai Balko, din Bucureşti, şi Valentin Duicu, din Târgu-Jiu. Mai sunt patru artişti consacraţi. Este vorba de Eugen Barzu, Neculai Băndărău, Liviu Rusu şi sculptorul gorjean Paul Popescu, care o cotă naţională foarte bună şi a fost delegat de Uniunea Artiştilor Plastici din România să fie şi custodele ediţiei din acest ani“, a spus Ovidiu Popescu, directorul Centrului de Artă şi Cultură Constantin Brâncuşi.

Sponsorizare consistentă

Sculpturile vor realizate din marmură. „Materialul este mult mai rezistent în timp şi are un aspect mult mai frumos. Sunt blocuri de doi metri cubi. Este un material în care există în stare latentă ideile şi mesajele artistice ale celor şapte sculptori“, a spus Ovidiu Popescu.
Centrul de Artă şi Cultură Constantin Brâncuşi a primit pentru organizarea ediţiei din acest an a taberei o sponsorizare consistentă din partea societăţii Lafarge, care a oferit o sumă de 40.000 de lei, care reprezintă mai mult de jumătate de costurile totale. Două dintre lucrările realizate de artiştii participanţi vor fi oferite sponsorului, care le va amplasa la unităţi din afara judeţului. Organizatorii nu ştiu deocamdată unde vor fi amplasate restul lucrărilor. Una dintre variante este amenajarea unui spaţiu expoziţional pe insuliţa de pe Jiu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite