Târgu-Jiu: Studii făcute degeaba: Absolvenţii de facultate sunt ignoraţi de patronii gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele patru sute de joburi oferite în această săptămână, numai 30 sunt pentru absolvenţii de studii superioare. Cei care abia au terminat liceul se îndreaptă către şcolile MAI, pentru a avea siguranţa unui loc de muncă.

Au diplome de facultate, dar nu şi locuri de muncă. În această situaţie se află peste o mie de tineri, care se numără printre cei aproximativ 17 mii de şomeri înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Meseriile de tâmplar, barman, vânzător sau electrician ocupă toate listele cu cele 400 de locuri de muncă vacante, în timp ce joburile pentru absolvenţii de studii superioare pot fi numărate pe degete. „Fiul meu vrea să se mute la Târgu-Jiu şi m-a pus să-i caut un loc de muncă. El a terminat Automatica la Bucureşti şi vrea să lucreze ca inginer automatist, dar văd că aici se caută numai cu studii medii“, spune Costel, un târgujian care are dificila misiune de a-i căuta un job fiului său. Tinerii care au terminat recent liceul au găsit soluţia. „Eu am terminat liceul în 2009 şi am dat la Academia de Poliţie, dar am fost respins. O să încerc şi anul acesta, pentru că vreau să am siguranţa unui loc de muncă bine plătit. Nici nu mă gândesc să mă înscriu la o altă facultate. Văd că se caută muncitori necalificaţi. Normal că patronii vor muncă multă, recompensată cu bani puţini, iar absolvenţii au alte pretenţii“, spune Cătălin Predescu, un tânăr de 20 de ani, din Târgu-Jiu. „Caut un paznic, dar nu cu studii superioare. Nu-l pot plăti la nivelul studiilor superioare“, Grigore Băloi, patron.

Diploma de la şcoala generală, mai căutată decât cea de la facultate

Reprezentanţii AJOFM Gorj spun că cele 30 de locuri de muncă oferite absolvenţilor de facultate aduc un record în instituţie. „Putem spune că este o săptămână bună, dacă ne gândim la cele 30 de posturi vacante pentru absolvenţii de studii superioare. Există şi săptămâni în care sunt doar două locuri de muncă pentru această categorie. În total, au fost oferite 430 de joburi“, declară Ana-Maria Niculescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Gorj. De ce se caută muncitori cu studii medii? „Din cauza salariului. Omul cu studii medii face pe bani puţini. Nu se mai merită să faci o facultate, pentru că se cheltuiesc nişte bani degeaba. Nu am studii superioare şi nu regret“, spune Nicolae Bădău, un bărbat de 43 de ani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite