Târgu-Jiu: Strâng apa de ploaie pentru gătit şi baie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii din sat nici nu mai pot să-şi aducă singuri apa de la puţuri
Bătrânii din sat nici nu mai pot să-şi aducă singuri apa de la puţuri

Gorjenii din Cionţi au asfalt la poartă, dar sunt nevoiţi să meargă sute de metri prin nămol ca să-şi ia apa de băut. Singurele fântâni publice se află pe câmp, aşa că sătenii aleg deseori să strângă apa de ploaie sau să topească zăpada ca să aibă cu ce să gătească şi să se spele.

În satul Cionţi, din comuna gorjeană Bustuchin, aproape 40 de familii trăiesc în condiţii greu de imaginat. Doar câţiva localnici mai norocoşi şi-au putut săpa fântâni.

Târgu-Jiu

Restul trebuie fie să apeleze la aceştia, fie să bată drumul, afundându-se până la genunchi în noroiul gros, până la cele două puţuri forate pe câmp, în afara satului.

E un chin să mergi prin nămol cu găleţile pline. Se mai şi anunţă o iarnă grea, aşa că nu vom putea să ajungem pe câmp ca să ne luăm apa. Nici nu ştim dacă e potabilă, dar de acolo bem dintotdeauna. Sunt doar câţiva vecini care au fântâni în curte şi ne mai lasă să luăm şi noi apă. Pentru animale şi pentru baie la lighean folosim apă de ploaie, iar uneori cu asta şi gătim“, povesteşte Ileana Glăvan.

„Apa are gust ciudat şi e tulbure“

Bătrânii din sat nici nu mai pot să-şi aducă singuri apa de la puţuri, aşa că au ajuns să depindă de rude şi cunoştinţe. „Ne spălăm de când ne ştim la lighean, dar nu asta e problema. E rău că trebuie să mergem cu găleţile prin noroi, iar apa din fântâni are un gust ciudat şi, de multe ori, e tulbure. Noi suntem bătrâni şi nu putem să mai coborâm coasta ca să ne luăm apă. Mie îmi aduc copiii în sticle, de la oraş“, a spus Romica Ciontu, o altă săteancă.

image

Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, spune că situaţia se va schimba de anul viitor, în urma unei investiţii de şase milioane de euro, din fonduri europene, care vizează mai multe sate. „Vor fi cei mai fericiţi în 2011, pentru că la Cionţi vor avea şi apă, şi canalizare. Sunt vreo 40 de gospodării acolo. Putea să fie rezovată încă de anul acesta problema, însă una dintre firmele care au participat la licitaţie a făcut contestaţie şi aşa s-a întârziat. Sperăm ca săptămâna aceasta să semnăm actele şi să dăm drumul la treabă“, promite edilul.

Târgu-Jiu

Până atunci, sătenii sunt nevoiţi să bată zilnic drumul până la puţurile de pe câmp, mai ales că se apropie Crăciunul şi vor avea mare nevoie de apă, ca să poată găti. „Punem butoaiele într-un căruţ şi mergem la fântână. Luăm mai multă, să ne ajungă şi de sărbători. Avem vasele pregătite şi pentru apa de ploaie“, explică Viorica, o săteancă din Cionţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite