Târgu-Jiu: Stopează suicidul prin chestionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Psihologii gorjeni au pus la punct o strategie menită să preîntâmpine sinuciderile în rândul elevilor. Un prim pas constă în aplicarea unor chestionare tuturor elevilor de liceu din întreg judeţul cu întrebări referitoare la starea mentală şi problemele cu care se confruntă.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au intrat în panică după ce în doar opt zile s-au înregistrat trei cazuri de tentative de suicid, dintre care două duse la îndeplinire. La sediul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, din Bârseşti, a avut loc o şedinţă cu peste 50 de consilieri psihologici din liceele din Gorj.

Autorităţile se tem de secte

Ne este teamă că în spatele acestor tragedii, prin folosirea aceleiaşi metode, să nu avem de a face cu o sectă. Ne-a surprins numărul neobişnuit de cazuri“, a declarat Maria Cochină, purtător de cuvânt al ISJ Gorj. La şedinţă au luat parte inspectori şcolari şi prefectul judeţului, Liviu Andrei, care au transmis consilierilor şi diriginţilor să aibă o colaborare mai strânsă cu elevii. Profesorii psihologi  au stabilit un program de evaluare a tuturor elevilor de liceu. O primă evaluare a avut loc, ieri, la Colegiul Tehnic Ion Mincu din Târgu-Jiu unde învăţa Mihai Zahariuc, de 16 ani, tânărul care s-a sinucis după metoda elevei eminente de la Colegiul Naţional Spiru Haret. Evaluarea a constat în aplicarea unor chestionare elevilor cu întrebări despre starea psihică şi problemele cu care se confruntă.

 Chestionare

Chestionarele sunt semnate de fiecare elev, dar vor rămâne confidenţiale. „800 de elevi au completat chestionare cu astfel de întrebări. 20 la sută dintre elevi apelează la consiliere la nevoie. Tot ce mi se semnalează transmit familiilor“, a precizat Marinela Ploscaru, consilier şcolar la Colegiul Tehnic Ion Mincu.

Chestionare elevi

Psihologii spun că prin chestionare vor depista elevii cu depresie. „Factorii care îi împing pe elevi la tulburări comportamentale sunt părinţii plecaţi în străinătate. Ideea suicidală nu înseamnăact de laşitate sau de  curaj, ci simptom al depresiei. Din păcate, elevilor le este jenă să-şi dezvăluie sentimentele“, a declarat Sonia Gorun. O strategie mai amplă va fi pusă la punct începând din toamnă, iar aceasta presupune întâlniri cu părinţii.

Elevii vor consiliere psihologică

La întâlnirea de astăzi cu primarul Târgu-Jiului, elevii au cerut autorităţilor locale înfiinţarea unor centre de consiliere psihologică pentru a evita sinuciderile. „Cred că ar fi bine să se amenajeze un centru de consiliere sau să se desfăşoare campanii pentru evitarea unor astfel de situaţii“, a spus Mihai Ţiu, elev la „Brâncuşi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite