Târgu-Jiu: Ştefan Andreescu i-a fermecat pe francezi cu ţambalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din formaţia Maestro Rom cu care participă la spectacole încântându-i pe francezi şi târgujieni cu măiestria sa la ţambal.

Ce îi place:
Muzica. Adoră fotbalul, fiind un suporter înrăit al echipei Steaua. Suferă atunci când jucătorii echipei preferate pierd vreun meci de fotbal. Este pasionat de Formula 1 şi de tenis de masă. Este credincios şi se simte bine când vizitează mănăstiri.

Ce nu-i place:
Nedreptatea şi duşmănia. Îl întristează să vadă că reprezentanţii Consiliului Judeţean nu promovează, cât ar trebui, cultura şi muzica. „Aş dori să aduc artişti din străinătate şi să organizez un festival de muzică ţigănească cu influenţe de jazz, însă nu sunt sprijinit de instituţiile din Gorj.“

Care este cel mai mare vis?
Este pe cale să se împlinească. Viitoarea soţie îmi va dărui un copil, lucru care mă face foarte fericit.  


Cânţi la nunţi şi botezuri?

Da, când am venit la Târgu-Jiu l-am cunoscut pe maestrul Aurel Blondea, cu care merg la nunţi şi botezuri atunci când nu am spectacole cu Ansamblul Artistic Maria Lătăreţu. Tot el îmi va fi naş la nuntă.


A moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său care a fost violonistul celebrului Ansamblu Artistic „Ciocârlia“ din Bucureşti.  Fabian, numele său de scenă, povesteşte că, la vârsta de 4 ani, tatăl său l-a învăţat să cânte la vioară. „Alţii se jucau în nisip sau învăţau să pronunţe corect. La şase ani am avut un ghinion şi nu am putut să continui să cânt la vioară. Eram la joacă şi mi-a căzut un calorifer pe deget. Am stat un an de zile prin spitale pentru ca medicii să-mi refacă degetul“, spune instrumentistul.


A luat lecţii de la maeştri


La vârsta de şapte ani îi plăcea să-l asculte pe „zeul ţambalului“, aşa cum a fost supranumit Toni Iordache . Sunetele vrăjite ale ţambalului l-au fascinat imediat pe Fabian, convingându-şi tatăl să-i cumpere acest intrument muzical. Într-o săptămână a luat lecţii de ţambal de la maestrul Nicolae Feraru. La zece ani era stăpân pe acest instrument. Cel mai mult îi plăcea să cânte melodii clasice şi jazz. Tânărul ţambalist povesteşte cum s-a realizat profesional după ce s-a stabilit în Franţa. „La 19 ani, am plecat la tatăl meu în Paris. Aici am urmat cursurile la Academia de Muzică Frederic Chopin unde am descoperit un alt stil de muzică decât cel din România. Am cântat nouă ani la celebrul cabaret rusesc de pe Champ Elysee, «Le Rasputin». Am abordat toate stilurile de muzică, cea mai mare bucurie este că am întâlnit muzicanţi celebri cu care am şi colaborat, este vorba de Florin Niculescu, Didier Lockwood, unii dintre cei mai buni violonişti de jazz. Am colaborat cu orchestre din Ungaria. Cel mai trist moment a fost moartea tatălui. Sufăr enorm din cauza lipsei lui. Merg des la mormântul lui la Paris“, spune Ştefan Andreescu.


În 2006, împreună cu muzicanţi din Paris, a reuşit să construiască formaţia Maestro Rom cu care participă la spectacole la Paris. „Am avut un succes extraordinar alături de membrii formaţiei. Nu există în lume o altă formaţie care să abordeze stilul nostru. Noi cântăm muzică clasică şi ţigănească cu influenţe jazz“, mărturiseşte artistul.


Profesor în Târgu-Jiu


După 14 ani ţambalistul a revenit în România unde o vreme a colaborat cu Ansamblul Danubius din Severin.  Prin maestrul Marcel Parnica, de la „Doina Gorjului“, l-a cunoscut pe Adrian Luca, dirijorul Ansamblului Maria Lătăreţu. Acesta l-a adoptat imediat pe tânărul ţambalist în ansamblu. „Am deschis Secţia de Ţambal la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu şi sunt profesor de curând. În prezent, cânt la restaurantul 7 Păcate din Târgu-Jiu, alături de artistul Dodo Lătăreţu. Recomand tuturor gorjenilor să vină la 7 Păcate, cel mai nou restaurant din municipiu, unde, cu siguranţă, vor putea descoperi atmosfera secolului trecut când adevăraţi lăutari le vor încânta auzul“, încheie Fabian.  

Ascultă melodiile formaţiei Maestro Rom http://www.maestrorom.com/maestrorom.html

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite