Târgu-Jiu: Stau la coadă pentru bani de medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bătrâni gorjeni, prea săraci ca să-şi asigure tratamentul, recurg la creditele oferite de Casa de Ajutor Reciproc. Copleşită de solicitări, conducerea instituţiei a decis că sumele de cel mult 1.000 de lei pot fi acordate pe loc, fără liste de aşteptare.

Creditele cu dobândă redusă oferite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Târgu-Jiu celor 15.000 de membri ai săi reprezintă, pentru sute de bătrâni din judeţul Gorj, singura soluţie pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare.

image

Ion Birică, de 57 de ani, din Rovinari, se numără printre cei care au trecut astăzi pragul instituţiei. „Sunt foarte buni banii pe care ni-i acordă casa. Am făcut actele şi aştept ca într-o oră să-i ridic. Am soţia bolnavă şi am cerut 1.000 de lei pentru pastile. Cine îţi mai dă în ziua de azi bani cu o dobândă atât de mică? Aici venim cu încredere“, a precizat bărbatul.

Credite de două milioane în 2011

Grigore Grigoroiu, de 77 de ani, din Turcineşti, spune că, deşi are o pensie de 1.200 de lei, banii nu-i ajung ca să-şi asigure tratamentul. A devenit, aşadar, unul dintre clienţii fideli ai CARP. „Împrumut bani pentru sănătate, nu pentru altceva. Cer întotdeauna sume mici, de până la 1.000 de lei, pe care le depun apoi în 10 rate. Am făcut o operaţie la picior şi mi s-a spus să merg la analize. La spital, medicii mi-au zis că, deşi sunt asigurat, nu mai merge să-mi fac programare pe baza cuponului de pensie, ci că trebuie să plătesc. Este inadmisibil! Noroc cu banii împrumutaţi“, a povestit septuagenarul.

image

Numai de la începutul acestei luni, 361 de persoane au luat de la CARP Târgu-Jiu credite al căror total se ridică la 650.000 de lei. „În 2011 am primit 1.276 de cereri, dintre care am onorat deja 1.172, împrumuturile ajungând la 2.093.390 de lei. Restul sunt în curs de plată. Ca noutate, acordăm pe loc sume de până la 1.000 de lei. Mulţi dintre cei care solicită aceşti bani spun că au nevoie pentru medicamente“, a declarat Iulia Cioplea, contabil-şef în cadrul instituţiei.



Vârstnicii, unii veniţi de la zeci de kilometri distanţă ca să ia bani cu împrumut, profită de ocazie şi se opresc şi la cabinetul de stomatologie al CARP, care le oferă gratis consultaţii, plombări şi extracţii. „Eu sunt din Bălăneşti şi vreau să-mi pun o proteză, mai ales că nu trebuie să plătesc nimic“, a precizat Simion Crăciunescu, în vârstă de 80 de ani.


image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite