Târgu-Jiu: Sperie infractorii cu pistoale închiriate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii locali plătesc 2.500 de lei pe lună pentru pistoale cu care nu au tras în nicio misiune . Poliţia Locală Târgu-Jiu a închiriat 20 de pistoale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, pentru care plăteşte lunar chirie de aproape cinci ani.

Pistoalele TT, de calibrul 7,62 milimetri sunt vechi de peste 50 de ani şi în curând vor fi retrase, pentru că nu se va mai fabrica muniţie pentru ele. Armele sunt în dotarea poliţiştilor care asigură paza, dar şi a celor care fac parte din echipa de intervenţie. Astfel, cele 20 de arme trec pe rând la cei 50 de poliţiştii prin proces de predare-primire la fiecare schimb de tură. Până acum poliţiştii nu au avut ocazia să tragă decât în poligon cu armele, fiindcă hoţii sau alţii cetăţeni care au încălcat legea s-au predat la simplul auz al somaţiei verbale „Stai că trag!“.  „Poliţiştii sunt dotaţi  cu pistoale pentru intervenţii, pe care le pot folosi doar cu respectarea prevederilor legale. Până acum, nu am fost nevoiţi să le folosim decât pentru somaţii verbale“, a precizat şeful Serviciului Intervenţie şi Ordine Publică, Florin Băluţă.


Nu au bani pentru pistoale noi


Conform noii legislaţii care reglementează funcţionarea Poliţiei Locale, toţi poliţiştii ar trebui să fie dotaţi cu pistoale, însă costul unei arme este de peste 1.200 de lei, iar conducerea nu îşi poate permite acest lux. „Sunt foarte multe cheltuieli pentru trecerea de la Poliţia Comunitară la Poliţia Locală. Numai schimbarea însemnelor costă 5.000 de lei. În ceea ce priveşte dotarea cu pistoale, ar trebui să cumpărăm pentru 100 de poliţişti arme, dar nu avem bani. Acum folosim pistoale închiriate“, a precizat directorul Poliţiei Locale Târgu-Jiu, Ion Tudor. Fiecare pistol are două încărcătoare cu câte şase gloanţe, iar muniţia este cumpărată cu bani din bugetul instituţiei. Un cartuş costă aproximativ doi lei. „Toţi angajaţii au permis de port armă. Pistolul se poartă pe centură în toc de piele cu clapetă cu sistem de prindere“, a precizat Constantin Stolojan, responsabil armament.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite