Specialistul de pe locul I în campania „Doctorii cu care Târgu-Jiul se mândreşte“: Camelia Roman Bărbuţi, „mămica” bebeluşilor din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Roman Bărbuţi
Camelia Roman Bărbuţi

Campania desfăşurată de ziarul „Adevărul" a ajuns la final. Şefa Secţiei de Neonatologie a obţinut cele mai multe voturi din partea cititorilor care şi-au exprimat opţiunea pe site, dar a fost ales şi de juriul de specialitate şi de redacţia Adevărul Târgu-Jiu.

Camelia Roman, şefa Secţiei de Neonatologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, se află pe primul loc în campania „Doctorii cu care Târgu-Jiul se mândreşte“. Bucuroasă de încrederea celor care au votat-o, aceasta a vorbit pentru prima dată detaliat despre meseria pe care o practică din anul 1977, dar şi despre momentele care au ajutat-o de fiecare dată să meargă mai departe.

Dragostea pentru copii a determinat-o pe Camelia Roman să urmeze Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1975. Au urmat apoi doi ani de stagiatură, pe care i-a petrecut la Negomir, unde şi-a cunoscut şi marea dragoste cu care ulterior s-a căsătorit. Doi ani mai târziu a luat rezidenţiatul şi tot de atunci a început să lucreze la Neonoatologie,  intrând astfel într-un univers care a fascinat-o din prima clipă, al nou-născuţilor. După trei ani în care a avut în grijă bebeluşii de la Fundeni, medicul în vârstă de 61 de ani a ajuns în oraşul lui Brâncuşi. Din 1980 până în 1996 şi-a făcut exemplar datoria, asistând la majoritatea din cele aproximativ 3.000 de naşteri pe an.

Din 1996 a devenit şefa Secţiei de Neonatologie. „Trebuie să-ţi placă foarte mult copiii, altfel nu poţi să practici această meserie. Lucrezi de fapt cu copilul în prima lună de la naştere. Ceea ce este şi mai spectaculos reprezintă faptul că întâlnesc femei care nasc după ce le-am văzut născându-se. Este o ramură a medicinei în care te întâlneşti mai mult cu viaţa. Mi se pare o minune formidabilă când văd un bebeluş care îşi duce mânuţele la gură, fiecare naştere mi se pare o minune”, a mărturisit Camelia Roman, medicul primar care a asistat la zeci de mii de naşteri până acum.

Convinsă că Hippocrate avea dreptate când a spus că „scopul medicinii nu este numai să vindece sau să prevină bolile, ci încă, să perfecţioneze pe oameni şi să-i facă fericiţi şi mai buni”, aceasta participă an de an la cursuri, conferinţe sau simpozioane, unde s-a pus la curent cu noutăţile din domeniul medical. Deşi are decenii de experienţă, consideră că întotdeauna mai are ceva de învăţat, întrucât neonatologia este o specialitate care progresează tot timpul şi trebuie să fie într-o continuă formare. Cea mai mare satisfacţie a Cameliei Roman Bărbuţi este recunoştinţa celor din jur. „Este fenomenal să te întâlneşti cu mămicile pe stradă, să te salute şi să-ţi arate cât au crescut copiii pe care i-ai salvat după ce au venit pe lume prematur. Recunoaşterea comunităţii este cea mai mare satisfacţie a mea. Am o pacientă din Austria care, în 1992, a născut la noi prematur, iar fetiţa a fost salvată. Îmi trimite mereu fotografii cu fetiţa şi scrisori de mulţumire. Este o senzaţie fenomenală”, a mai spus medicul neonatolog.

A pus bazele Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatologică

Ca şefă a secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Camelia Roman Bărbuţi coordonează patru medici, 12 asistente, trei infirmiere şi trei femei de serviciu. Când vine vorba de realizări, aceasta subliniază meritul întregii echipe. „Fără o echipă bună nu poţi să ai rezultate. În urmă cu trei ani am reuşit împreună să înfiinţăm Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatologică, unde se lucrează la standarde ridicate. Este foarte bine dotat. Era necesar pentru copiii născuţi prematur, cu probleme, nu mai este nevoie să-i trimitem la Bucureşti sau la Craiova. Secţia mai are un alt proiect, vrem să mai facem renovări, să mai aducem pătuţuri”, a declarat medicul aflat pe primul loc în top. Târgujianca a constatat că numărul naşterilor a scăzut alarmant în ultimii ani, de la 3.000 pe an câte erau înainte de 1989 până la 1200, câte au fost înregistrate în ultima perioadă. Ceea ce este şi mai grav reprezintă faptul că multe femei îşi abandonează copiii în spital. „Am văzut foarte multe cazuri de copii abandonaţi şi îmi pare foarte rău de ei. Dacă era după mine aveam o armată acasă”, a încheiat Camelia Roman Bărbuţi.

Clasament final

Locul 1 Dr. Camelia Roman Bărbuţi, medic neonatolog

Locul 2 Dr. Marian Olaru, medic pneumolog

Locul 3 Dr. Emil Sandu, medic chirurg

Locul 4 Dr. Turturica Hortopan, medic de familie

Locul 5 Dr. Ion Mălăescu, medic cardiolog

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite