Şomerii, cu burta pe carte pentru reprofilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjenii vor fi şcoliţi la Craiova gratuit, în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt aşteptaţi astăzi în centrul oraşului Târgu-Jiu la Caravana Centrului de Reintegrare a Şomerilor.

După ce au căutat cu disperare un job în judeţul Gorj şi s-au lovit de refuzurile angajatorilor, şomerii au ajuns la concluzia că ultima soluţie e reprofilarea, iar ajutorul oferit de Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare (ASEF) din Craiova a venit astăzi ca o salvare pentru ei. Este şi cazul lui Ion Trohonel, un bărbat de 36 de ani, din comuna Băleşti, care a vizitat Caravana Centrului de Reintegrare a Şomerilor, deschisă de ieri şi până în această seară, la ora 17.00,  ca să se înscrie pentru un curs de calificare. „Este foarte greu să-ţi găsesţi un loc de muncă în judeţul Gorj. De un an de zile stau acasă, cele nouă luni de şomaj s-au dus. Am lucrat ca agent de pază. Am peste 11 ani pe cartea de muncă în domeniu, dar nu în acelaşi loc, pentru că este foarte greu să fie stabil în ziua de azi. Vreau reprofilare. Sunt deja înscris la un curs în regimul hotelier şi am venit la această caravană să văd ce domenii mai sunt. Este bună iniţiativa. După ce termin cursurile, plec la muncă în străinătate”, a spus Ion Trohonel.

Proiectul desfăşurat timp de două zile la Târgu-Jiu, pe 11 şi 12 iulie, în Piaţa Prefecturii, este intitulat „Munca pe primul loc” şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013, sub deviza „Investeşte în oameni”. Valoarea proiectului este de cinci milioane de euro şi se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, până în decembrie 2012. „Centrul de Reintegrare a Şomerilor Craiova, prin aceste acţiuni, îşi propune să sprijine un număr de 3.000 de şomeri, inclusiv persoane inactive, din regiunea Sud-Vest Oltenia, prin oferirea de servicii de informare, consiliere profesională şi mediere, precum şi de servicii de formare profesională. Pracic, să parcurgă, împreună cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, drumul de la şomaj la angajare. Cei care fac parte din grupul ţintă sunt şomerii de lungă durată, persoanele inactive, cei cu vârsta peste 45 de ani, dar şi şomerii tineri se pot înscrie pentru aceste servicii”, susţine Tania Levcenco, manager Relaţii cu Comunitatea în cadrul ASEF.

Oraşul lui Brâncuşi, al doilea în care ajunge Caravana

Oamenii pot alege să urmeze unul din cele cinci cursuri de calificare externe şi alte cinci interne, chiar şi în domeniile IT şi secretariat, durata fiind cuprinsă între două şi şase săptămâni. Acestea se vor ţine la Craiova, iar gorjenii vor primi chiar şi banii de transport. „Sunt şomer de doi ani. Vreau să mă înscriu la un curs de calificare, trebuie să încerc. Sunt necesare aceste cursuri. Eu mi-am căutat un post pentru conducător auto, dar e foarte greu să-ţi găseşti şi la 20 de ani, dar la 40”, a precizat Radu Ion, un târgujian de 43 de ani. La final, cursanţilor li se va acorda o diplomă. „Municipiul Târgu-Jiu este a doua reşedinţă de judeţ în care ajunge Caravana. În zilele de 11 şi 12 iulie, între orele 09.00-17.00, îi aşteptăm pe gorjeni în Piaţa Prefecturii pentru a le oferi informaţii despre serviciile gratuite la care au acces. Caravana îşi va continua apoi traseul spre Râmnicu-Vâlcea, Drobeta Turnu Severin şi Slatina”, mai spune managerul Tania Levcenco.

Se caută şomeri de lungă durată

În oraşul lui Brâncuşi,acţiunea se bucură de un real succes. „Au trecut mai multe persoane şi s-au interesat. Noi îi înregistrăm pe cei care se încadrează în grupul ţintă şi fac parte din categoria şomerilor de lungă durată. Iniţial trebuie să se înregistreze, să completeze un formular, iar apoi vor fi contactaţi”, a adăugat Ana Ghermanschi, psihologul care ăi întâmpină pe gorjeni în Piaţa Prefecturii. De la înfiinţarea centrului din Craiova s-au înscris deja 2.000 de persoane, iar 80 dintre şomeri, care au beneficiat de aceste servicii de informare şi consiliere, au fost deja angajaţi. Există şi un sociolog care va lua legătura cu angajatorii şi va studia oferta pe piaţă, astfel încât oamenii să urmeze cursuri pe domeniile care se caută în Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite