Târgu-Jiu: Şomeri executaţi silit pentru bani primiţi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii AJOFM Gorj verifică lunar baza de date a instituţiei, pentru a-i depista pe cei care încasează ilegal ajutoare
Angajaţii AJOFM Gorj verifică lunar baza de date a instituţiei, pentru a-i depista pe cei care încasează ilegal ajutoare

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj are de recuperat 112.430 de lei. Majoritatea datornicilor fie au încasat şi ajutor de şomaj, şi salariu, fie au abandonat cursurile de calificare subvenţionate de stat.


Au crezut că pot trage statul în piept dar au fost prinşi şi vor plăti. Este vorba de 177 de gorjeni, care au intrat în vizorul agenţiei după ce s-a descoperit că au beneficiat fără drept de diferite forme de sprijin financiar. 

Potrivit statisticilor agenţiei, cei mai mulţi dintre ei au încasat ilegal atât indemnizaţie de şomaj, cât şi salariu. În această situaţie se află 38 de persoane, care au continuat să primească ajutor bănesc după ce şi-au găsit un loc de muncă. Ele sunt nevoite acum să restituie indemnizaţia de şomaj din momentul angajării, suma totală ridicându-se la 14.157 de lei.

„Mulţi angajaţi pleacă din cauza patronilor“


Pe locul doi în privinţa numărului de persoane datoare către AJOFM se află absolvenţii care trebuie să restituie primele de încadrare. Aceştia au încasat câte  500 de lei atunci când s-au angajat, numai că au renunţat la serviciu înainte să se fi împlinit termenul. obligatoriu de 12 luni, stipulat în contract. „M-am angajat de curând şi am luat 500 de lei, primă. Trebuie să stau un an de zile la locul de muncă, altfel pierd banii. Aici cred că depinde de patron şi condiţiile pe care le oferă. Mulţi pleacă din cauza patronilor“, a spus Irina Blendea din Târgu-Jiu.

Alţi 19 şomeri gorjeni trebuie să restituie 7236 de lei, fiindcă au abandonat cursurile de calificare subvenţionate de stat. Pe lista datornicilor aflaţi în atenţia AJOFM Gorj se regăsesc şi absolvenţii de liceu  care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj după ce au fost admişi la facultate. 
Pe toţi îi avem în urmărire cu debite. Unii plătesc eşalonat, iar pe alţii nu i-am găsit la domiciliu. Am trimis adrese la Direcţia de Finanţe pentru instituirea popririi pe conturi“, a declarat Romeo Chiriac, şef  Birou Formare Profesională din cadrul AJOFM Gorj. În cazul a 157 dintre cele 177 de persoane a fost declanşată procedura de executare silită, pentru sume cuprinse între 500 şi 2000 de lei.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite