Singura grădina zoologică din Gorj, ameninţată cu închiderea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul centrului spune că nu mai are bani să asigure hrana şi întreţinerea animalelor. Singura soluţie găsită este de a muta mini grădina zoologică din comuna Leleşti în localitatea Drăguţeşti, acolo unde i s-a promis şi sprijin din partea autorităţilor.

Mini grădina zoologică din comuna Leleşti, singura de acest gen din judeţul Gorj, este în pericol de a fi închisă din cauza lipsei fondurilor necesare pentru pentru întreţinerea animalelor şi păsărilor. Aici se află 12 specii de animale şi păsări, unele dintre ele exotice. Nicolae Lăscăteu, fost sportiv de perfomanţă, este cel care a amenajat acest loc special şi se ocupă de îngrijirea animalelor împreună cu cei doi copii, o fetiţă şi un băiat. În mod ciudat, mini grădina zoologică, în cadrul căreia funcţionează şi un centru de agrement pentru că cei mici pot să înveţe să călărească,  a avut mai mulţi vizitatori din alte judeţe decât din Gorj. Animalele şi păsările sale sunt vizitate cu regularitate de grupuri de copii însoţiţi de părinţi sau de cadrele didactice din Craiova sau Bucureşti. Nicolae Lăscătău nu s-a gândit la o afacere, ci a dorit, în primul rând, să le ofere o bucurie copiilor. Aşa că oricine vine la animalele şi păsările din Leleşti lasă orice sumă doresc sau chiar hrană pentru acestea. Nicolae Lăscăteu are probleme în privinţa asigurării fondurilor necesare hrănirii şi îngrijirii animalelor şi păsărilor. În fiecare lună, trebuie să rupă din bugetul familiei câte 800 de lei pentru animalele şi păsările pe care le deţine. „Nu mai am resursele financiare necesare pentru a asigura hrana şi înreţinerea păsărilor şi animalelor. În fiecare lună iau din banii familiei câte 800 de lei. Sunt probleme şi cu asigurarea sursei de apă. Cantitatea zilnică este de peste 100 de litru şi sursa existentă nu făcea faţă necesităţilor“.

Animalele şi păsările vor fi mutate la Drăguţeşti

Singura soluţie găsită de Nicolae Lăscăteu pentru  a menţine funcţionarea mini grădinei zoologice este mutarea acesteia în comuna Drăguţeşti, unde i s-a promis şi sprijin din partea autorităţilor locale. Locaţia se află lângă sediul Primăriei comunei Drăguţeşti. Nicolae Lăscăteu spune că a început deja amenajarea noului spaţiu: „Va avea o suprafaţă de 1600 metri pătraţi şi va avea o accesibilitate mai mare pentru că este situat la Drumul Naţional 66. Sunt mai multe apsecte care m-au determinat să iau decizia mutării. În primul rând m-a interesat ca mini grădina zoologică să funcţioneze în continuare şi să nu se desfiinţeze. Vor fi condiţii mai bune, pentru că acolo există o sursă de apă care va asigura cantitea necesară. Toate animalele şi păsările vor fi mutate aici. Sper că, până la începutului anului şcolar, noul spaţiu va fi gata, pentru că va fi încheiat un parteneriat cu şcoala generală din localitate pentru organizarea de cursuri de călărie. La Drăguţeşti am găsit mai mult sprijin din partea autorităţilor locale. Vom încerca să dezvoltăm mini grădina zologică“.

Mini grădina zoologică este deschisă de aproape un an

Amenajarea mini grădinii zoologice a început în urmă cu doi ani de la dorinţa fetiţei de a avea un  ponei ca să-l poată călări. Tatăl său a plecat să cumpere un ponei şi s-a întors cu patru, pentru că nu s-a putut decide care este mai frumos. Căluţii erau foarte iubiţi de cei mici, iar Nicolae Lăscătău s-a gândit să facă ceva pentru a le oferi o bucurie copiilor aşa că a adus şi struţi, cele mai mari păsări din lume. Au urmat apoi păuni, fazani, iepuri de diferite rase, şinşila, porumbei de mari dimensiuni şi turturele. Ultimii sosiţi în mini grădina zoologică sunt câţiva ieduţi, care reprezintă acum punctul de atracţie pentru copii. Nicolae Lăscăteu a deschis mini grădina zoologică din toamna anului trecut.  Aceasta  se întinde pe o suprafaţă de teren de 8000 de metri pătraţi, dar o parte din teren este al lui Ion Giorgi, învăţător la şcoala din comună.
Nicolae Lăscătău  a jucat handbal la echipa gorjeană Energia Pandurii cu care a a promovat din campionatul judeţean până în liga naţională. A jucat handbal timp de 25 de ani, iar patru ani a evoluat pe prima scenă a handalului românesc. A renunţat la sport în urmă cu nouă ani din cauza unei accidentări, dar şi a vârstei înaintate.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite