Târgu-Jiu: Şi-a trăit viaţa pe şantierul arheologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele său este menţionat în Istoria Românilor, apărută sub egida Academiei Române. Gheorghe Calotoiu a predat istoria artei şi istoria civilizaţiilor şi a participat la 120 de şantiere.


Gheorghe Calotoiu a urmat cursurile Liceului Numărul 2 din Târgu-Jiu, pe care l-a absolvit în 1967, iar apoi Facultatea de Istorie din Bucureşti. „Pasiunea pentru muzee, lectura istoriei, faptele şi personajele istorice m-au determinat să urmez această facultate“, spune Gheorghe Calotoiu. A fost pasionat de arheologie încă din facultate, când a vizitat multe muzee şi a studiat literatură de specialitate. „Am vizitat şi situri arheologice, am mers în practică argheologică la şantiere arheologice cu profesori renumiţi, ca Ion Nestor şi Dumitru Berciu. După absolvirea facultăţii, am fost repartizat la Muzeul Judeţean Gorj, ca arheolog. În primii ani, am lucrat pe şantierele de la Bumbeşti Jiu, cu Cristian Vlădescu, Expectatus Bujor, Floricel Marinescu şi Constantin Petolescu, toţi fiind arheologi renumiţi. Aici, mi-am aprofundat cunoştinţele referitoare la arheolohgie: tehnică de săpătură, determinarea arheologică a obiectelor, diferite pofile şi schiţe care se impuneau a fi făcute, iar după aproape şase ani, am condus primele şantiere arheologice care sunt în număr de aproximativ nouăzeci, în decurs de aproape 35 de ani. Toate şantierele sunt din Gorj“, adaugă acesta.  Printre cele mai importante situri se numără Teleşti- Drăgoeşti, unde s-au găsit morminte din secolul V-IV înainte de Hristos, Vârtopu- Ciuperceni, cu o necropolă din epoca bronzului timpuriu, Polovragi unde sunt o aşezare şi o cetate dacică, Vierşani-Jupâneşti, cu o aşezare din epoca bronzului târziu, cultura Verbicioara, Ţicleni-Cetate dacică, Socu- Bărbăteşti, unde există o aşezare şi o cetate dacică, din secolul I înainte de Hristos şi Seaca- Logreşti, cu o aşezare din epoca bronzului timpuriu. „ Am publicat patru cărţi, despre cercetările arheologice în Gorj, din epoca paleolitică în epoca medievală. Cărţile se numesc «Mărturii Arheologice în Gorj», « Prima epoca a fierului în nordul Olteniei», care a fost şi teza de doctorat, «Aşezări Traco-getodacice în bazinul mijlociu al Jiului» şi « Necropole tumulare în Gorj: Vârtopu-Ciuperceni, Teleşti-Drăgoeşti»“, adaugă arheologul.


A publicat articole în mai multe reviste


Gheorghe Calotoiu este cercetător ştiinţific  gradul întâi. La muzeu, face cercetare arheologică în teren, unde depistează siturile arheologice, urmate de săpăturile propriu zise, care se efectuează în perioada aprilie- octombrie. „După campaniile arheologice, se aduce materilul la muzeu, unde se înregistrează, se restaurează obiectele şi apoi sunt expuse în secţia de istorie a muzeului. Din materialele găsite şi situaţiile arheologice, se întocmesc articole şi studii de specialitate, care sunt publicate în reviste de arheologie, precum Litua, Drobeta, Studii şi Cercetări de Arheologice, Syposia Thracologica şi Revista Muzeelor“, mai spune Gheorghe Calotoiu.


Aţi participat la congrese de arheologie?


Am participat la congrese naţionale şi internaţionale cu descoperirile arheologice din Gorj, în diferite oraşe din România şi din străinătate. Am fost la Bucureşti, Iaşi, Suceava, Braşov, Timişoara. Printre cele mai importante se numără Colocviile Internaţionale de Arheologie Funerară de la Tulcea, cu participarea arheologilor din peste 20 de ţări şi Congresul Internaţional de Tracologie, unde am prezentat metropola Teleşti-Drăgoeşti.


Care sunt cele mai importante descoperiri arheologice din Gorj?


Cele mai importante sunt mormintele de la Vârtopu-Ciuperceni, din epoca bronzului timpuriu, 1800-1600 înainte de Hristos, unde este folosit ca rit incineraţia, iar ritualul constă în depunerea vaselor de ofrandă pe postamente de piatră sau pe solul antic. Mai este şi necropola de la Teleşti-Drăgoeşti, care cuprinde 59 de movile pline cu obiecte din secolul IV-V înainte de Hristos, dar şi un tezaur monetar de 92 de monede din argint din epoca romană.

Ce-i place


Să scriu articole şi studii referitoare la civilizaţia traco-getodacică din judeţul Gorj. Îmi plac foarte mult călătoriile, vizitez în special muzeele şi siturile arheologice din ţară şi din străinătate. Cel mai mult mi-au plăcut muzeele din Franţa, Spania şi Rusia. Citesc poezii, în special de Lucian Blaga.


Ce nu-i place


Nu suport aroganţa oamenilor şi minciuna.  Nu îmi plac făţărnicia şi laşitatea oamenilor. Nu suport răutăţile gratuite şi ambiţiile prosteşti ale unora. Nu îmi plac locurile aglomerate şi dezordinea publică.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite