Se luptă de 24 de ani cu cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viluţa Văduva a reuşit să învingă de două ori cancerul, iar acum luptă pentru a treia oară cu această boală nemiloasă. Medicii i-au spus că mai are de trăit cel mult doi ani şi că nu are voie să dea naştere unui copil, dar femeia a ajuns la vârsta de 44 de ani, s-a căsătorit şi are un fiu student la medicină.

Cancerul i-a reapărut în urmă cu două luni, pentru a treia oară în decursul vieţii, dar nu are bani pentru operaţie, pentru că preferă să îşi ajute fiul, student în primul an la Facultatea de Medicină din Timişoara. „Eram pe patul spitalului din Cluj, iar copilul meu se pregătea să meargă la facultate. Mi-a spus că nu vrea să se mai ducă şi că prefer să se angajeze ca să mă ajute pe mine cu banii de operaţie. Am plecat din spital şi am venit acasă ca să fiu alături de el şi să-l susţin. Trebuie să mă operez de urgenţă, dar nu am bani. Pensia pe caz de boală pe care o primesc este de 350 de lei. Primăria Rovinari mi-a acordat un ajutor de urgenţă, de 500 de lei, dar banii sunt insuficienţi. Am dureri îngrozitoare la mână, pentru că sunt afectaţi nervii“, ne povesteşte femeia. Aceasta trăieşte singură, într-un apartament din Rovinari, de la etajul IV. Fiul este plecat la facultate, iar de soţ s-a despărţit în urmă cu zece ani. „Singură mă chinuiesc. Motivaţia mea de a trăi este fiul meu, pe care vreau să-l văd medic şi căsătorit. Locuiam în Târgu-Jiu, dar am vândut apartamentul de acolo ca să facem rost de bani pentru tratament şi am cumpărat o locuinţă în Rovinari. Soţul a plecat la scurt timp. Ne-am despărţit. Nu îl condamn, pentru că e greu să rezişti lângă o persoană bolnavă“.

Diagniosticată cu cancer în ultimul an de liceu

Povestea Viluţei Văduva este incredibilă. La vârsta de 18 ani, când era elevă în ultimul an de liceu, a fost diagnosticată cu cancer. Îi plăcea să scrie poezii şi, ca o ironie a sorţii, îşi dorea să devină medic, să studieze cancerul şi să găsească un leac împotriva acestei cumplite boli. A fost operată, dar medicii nu i-au dat prea mule şanse de supravieţuire. „Am făcut o viroză respiratorie, iar medicul care m-a consultat a constatat că am o tumoare în zona mediastinului, care cuprinsese şi inima. Am fost trimisă la Fundeni, unde am fost operată. Mi-a fost extirpată doar o parte din tumoare pentru că era de natură canceroasă. Medicii le-au transmis părinţilor că mai am de trăit cel mult doi ani, că nu am voie să mă căsătoresc şi să nasc“, ne povesteşte Viluţa. Aceasta trăieşte de atunci cu o tijă din argint în organism, care i-a fost introdusă de medici ca să-i menţină corpul în poziţia verticală. În ciuda recomandărilor medicilor, aceasta s-a căsătorit şi a dat naştere unui băieţel care este perfect sănătos şi este student în anul I la facultatea de Medicină din Timişoara.

A supravieţuit prin credinţă şi leacuri din plante

După operaţie a urmat un tratament cu citostatice, la care a renunţat după patru ani. Viluţa spune că a reuşit să supravieţuiască datorită credinţei în Dumnezeu, voinţei şi gândirii pozitive. Îi datorează mult şi bunicului ei, care a învăţat-o tot felul de leacuri din plante. „Nu vedeam nicio schimbare şi constatam că, după ce beau ceaiurile făcute de mine, mă simţeam mai bine. De la bunicul am învăţat să le prepar că ştia puterea plantelor. Făcea ceaiuri din scoarţă de copac. În sat i se spunea Vraciul. Datorită lui trăiesc“, ne spune Viluţa. În anul 2000, cancerul a reapărut şi i-a afectat sânul drept, care i-a fost extirpat doin ani mai târziu. „Am fost operată la Institutul Oncologic Cluj. Sânul se înnegrise în avea o greutate de trei kilograme. Mă pregăteam de înmormântare. Copil m-a motivat ca să trăiesc. Trecuse în clasa a V-a şi am vrut să-i fiu alături“.

Medicul specialist Mariana Găvănescu, Şefa Secţiei de Oncolgie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, spune că este un caz rarisim ca un bolnav de cancer să supravieţuiască aşa de mult: „Dorinţa ei de a trăi a fost foarte mare. Mă bucură faptul că a reuşit şi că au fost salvate două vieţi, care este cel mai mare câştig. Sunt rare aceste cazuri de supravieţuire. Nu eram obişnuiţi cu o perioadă aşa de mae de supravieţuire“.

Contul în care se pot face donaţii pentru Viluţa este
RO 46BRDE 200 SV 21269922000

deschis la sucursala Rovinari a BRD

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite