Târgu-Jiu: Se judecă pentru taxa de primă înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Tufiş susţine că se va judeca şi la Strasbourg pentru taxa de prima înmatriculare
Vasile Tufiş susţine că se va judeca şi la Strasbourg pentru taxa de prima înmatriculare

Vasile Tufiş, persoană cu handicap, a dat în judecată statul pentru că refuză să achite taxa de primă înmatriculare. A cumpărat o maşină autoutilitară din Anglia pentru a practica apicultura.

O persoană cu handicap din municipiul Târgu-Jiu se judecă, pentru înmatricularea unei maşini, cu instituţiile statului. Vasile Tufiş, în vârstă de 49 de ani, are un picior mai scurt cu 20 de centimetri şi este încadrat ca persoană cu invaliditate accentuată. Acesta îşi câştigă existenţa din apicultură şi şi-a achiziţionat, în toamna anului trecut, o maşină din Anglia, pentru a-şi transporta stupii în zonele propice, dar trebuia să achite o taxă de înmatricuare în sumă de 15.000 de lei. A considerat că această taxă este incorectă, pentru că nu se percepe şi celorlalţi cetăţeni europeni, ci doar românilor, aşa că a dat în judecată, al sfârşitul anului trecut, Prefectura Gorj în cadrul căreia funcţionează Serviciul de Înmatriculări Auto. „Am refuzat să plătesc această taxă şi am luat decizia să dat în judecată statul român pentru că nu pot să înmatriculez maşina. Am cumpărat autoutilitara pentru că am o fermă apicolă şi nu am bani să fac transportul pastoral. Mi-am argumentat acţiunea pe faptul că statul român nu respectă legislaţia europeană. Nu vreau să fiu beneficiar al programelor de asistenţă socială. Vreau să fiu o persoană onestă care doreşte să îmi câştig corec existenţa. Ori statul nu face altceva decât să mă obstrucţioneze şi să încurajeze nemunca“, spune Vasile Tufiş.


Taxa nu a fost contestată de Uniunea Europeană


În întâmpinarea făcută la instanţa judecată, prefectul judeţului Gorj, Vasile-Liviu Andrei, solicită respingerea acţiunii: „Solicităm respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată, întrucât, pentru înmatricularea autoturismului, reclamantul trebuie să facă dovada  achitării taxei de poluare“.  Prefectul mai consideră că această taxă este în conformă cu legislaţia europeană, drept dovadă că nu a fost contestată de Uniunea Europeană


Se va judeca până la Strasbourg

Vasile Tufiş este hotărât să apeleze chiar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dacă nu îşi va  găsi dreptatea în ţară: „Dacă nu voi înscrie maşina în circulaţie, nu voi putea să-mi desfăşor activitatea“. Vasile Tufiş practică apicultura de aproximativ şase ani. A obţinut fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi început această afacere. Are acum 80 de familii de albine.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite