Târgu-Jiu: Sărăcie pentru mineri, miliarde pentru lideri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Creţan, fostul „locotenent“ al lui Miron Cozma, acuză conducătorii sindicatelor aflate în subordinea lui Marin Condescu, că au încasat bonificaţii uriaşe.

Fostul „locotenent“ al lui Miron Cozma la mineriada din 1999 a solicitat instituţiilor de control verificarea urgentă a primelor şi salariilor încasate de liderii sindicali din minerit. Constantin Creţan, fostul lider al minerilor din Gorj, condamnat la cinci ani de închisoare pentru mineriada de acum 11 ani, a declarat că a intrat în posesia ştatelor cu primele încasate de liderii sindicatelor aflate în subordinea lui Marin Condescu. Documentele au fost trimise chiar şi la preşedintele Traian Băsescu. Creţan spune că fruntaş la primele babane este chiar adjunctul lui Marin Condescu, Eugen Iovan. Pe lista lui Creţan, Iovan apare cu două prime, pe lunile iunie şi iulie 2009, în valoare totală de 2,2 miliarde de lei vechi. „Încă o dată se dovedeşte ceea ce face mişcarea sindicală a lui Condescu. Aceşti lideri nu reprezintă oamenii, ci propriile lor buzunare. Îşi permit câştiguri de ordinul miliardelor, iar acum au transformat interesele minerilor în interese proprii.  Nu mă surprinde prima lui Iovan, atâta timp cât Marin Condescu vehiculează milioane de euro. Vă daţi seama cât are Condescu, dacă adjunctul lui are asemenea prime? Am sesizat instituţiile statului pentru a verifica structurile sindicale ale lui Marin Condescu“, a declarat Constantin Creţan.

Prea multe zerouri

În replică, Eugen Iovan spune că ar fi vorba doar de adăugarea eronată a unor zerouri şi că el nu a încasat atâţia bani.

image

Au mai pus şi ei zerouri aiurea. Păi aş mai reprezenta eu 1.786 de membri de sindicat? Sigur s-au pus zerouri“, explică Iovan. În declaraţia de avere, pe anul 2009, Eugen Iovan a trecut un salariu de 80.000 de lei şi un apartament, trecut pe numele său. Imobilul este situat în Craiova şi are o suprafaţă de 73 de mp. Pe listele lui Creţan mai apar şi alţi sindicalişti de la Energia Turceni, valoarea totală a primelor, în intervalul iunie-iulie 2009, fiind de aproximativ 14 miliarde de lei vechi. În calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan cere organelor abilitate, inclusiv administraţiei prezidenţiale, să verifice contractele, facturile, chitanţele sau orice alte acte, pe care liderii de sindicat le-au prezentat la SNLO şi la Complexul Energetic Turceni. „Având în vedere situaţia dificilă în care se află SNLO, care riscă să se închidă, iar Complexul Energetic Rovinari a vândut energie mai ieftină şi a luat credite pentru salarii, fiind pe punctul de a da faliment, trebuie eliminată orice cheltuială nejustificată şi banii cheltuiţi ilegal trebuie recuperaţi, indiferent că sunt lideri de sindicat sau directori. Solicităm răspuns în scris după verificările de rigoare cu rezultatele constatate şi măsurile luate“, precizează Constantin Creţan, în adresa trimisă către Administraţia Prezidenţială, Senat, Camera Deputaţilor, Guvern, Ministerul Economiei, Finanţele Publice şi Serviciul Român de Informaţii. Conform ştatelor prezentate de Creţan, 34 de sindicalişti de la Energia Turceni au primit, în iunie şi iulie 2009, prime cuprinse între 600 şi 120.500 de lei.
Top 5 prime babane:
       Iunie 2009                              
1.    Eugen Iovan- 105.800 de lei (preşedinte Sindicatul Energia Turceni şi preşedinte al Departamentului Energie în cadrul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia)
2.    Ramona Rangu- 81.300 de lei
3.    Dorin Cotea- 31.800 de lei
4.    Gabriel Pătru- 31.800 de lei
5.    Daniel Niţulescu- 31.800 de lei
      
     Iulie 2009
1.    Eugen Iovan- 120.500 de lei
2.    Ramona Rangu- 75.000 de lei
3.    Dorin Cotea- 31.800 de lei
4.    Gabriel Pătru- 31.800 de lei
5.    Daniel Niţulescu- 31.800 de lei

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite