Sănătate şi relaxare în singura staţiune din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săcelu este singura staţiune din judeţul Gorj
Săcelu este singura staţiune din judeţul Gorj

Staţiunea balneoclimaterică Săcelu este princiapal destinaţie de vară a gorjenilor. Apele cu diferite proprietăţi, dar şi nămolul, sunt binefăcătoare pentru cei care au probleme reumatismale sau inflamatorii.

În singura staţiune din judeţul Gorj se poate ajunge cu maşina pe DN 67 Târgu Jiu – Râmicu Vâlcea, şi apoi pe DJ 661. Săcelu se află la o distanţă de 32 kilometri de municipiul Târgu-Jiu.
Baza balneoclimaterică de la Săcelu este cunoscută încă din timpul romanilor, dovadă fiind inscripţia zeilor medicinii Aesculap şi Hygia de Marcus Tiberius Marcianus de la Muzeul Judeţean. Situată la o altitudine de 340 m, localitatea Săcelu este atestată pentru prima data într-un document din vremea lui Ţepeş Vodă în anul 1480. Încă din 1866, Ministerul de Interne, de care depindeau pe atunci şi problemele sanitare, declara Săcelu staţiune balneară. Orăşelul are patru bazine. Bazinul mic numit şi „Izvorul Lumină”, bazinul doi este sursa de nămol terapeutic iar celelalte două bazine sunt folosite ca ştranduri. În Săcelu mai există un bazin mic pentru cei care au probleme oculare.

Culoare apei se modifică

În staţiunea Săcelu se poate face tratament balnear pentru afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, afecţiuni reumatismale periferice, împachetări cu nămol. Apele de la Săcelu oferă băi calde la cadă, băi galvanice cu apă naturală, Kinetoterapie în piscină, electroterapie cu aparate moderne şi sală de recuperare fizică. Săcelu nu este căutată doar de către gorjeni, ci aici vin persoane din toată ţara şi chiar din străinătate. O româncă stabilită în Italia vine în fiecare an la Săcelu pentru că apele şi nămolul de aici o fac să se sită mai bine. Mihaela Platon duce mereu cu ea în Roma câte o sticluţă din nămolul de la Săcelu.
Administratorul bazei de tratament, Nicolae Rotaru, spune că apa din bazinul principal capătă o anumită culoare în funcţie de vreme: „Algele care cresc pe fundul bazinului conferă apei proprietăţile deosebite. Aceste alge au diferite cicluri de viaţă. Vara apa este mai verde, iar apoi se mai închide. În fiecare an facem diferite operaţiuni de igienizare şi reparaţii, pentru că balustradele se corodează din cauza salinităţii mai ridicate şi a diferitelor alte substanţe“.
Turiştii ajunşi la Săcelu se pot abate câţiva kilometri şi pot vizita mănăstiri, peşteri şi case memoriale.  Izvorul Săcelata, Schitul Crasna, Lacul fără fund Breniş, Defileul Jiului, Peştera Muierii, Mănăstirea Lainici, Peştera şi Mănăstirea Polovragi sunt situate în apropierea staţiunii Săcelu. În Săcelu există mai multe pensiuni de două şi trei margarete, precum şi un hotel.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite