Târgu-Jiu: Rromii din Meteor nu au bani să plătească impozitele pentru palatele în care locuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ministru nu poate să-şi achite impozitele şi i se reţine din salariul de la primărie
Ion Ministru nu poate să-şi achite impozitele şi i se reţine din salariul de la primărie

Rromii înstăriţi din Târgu-Jiu se plâng că nu îşi pot achita dările pentru palatele în care locuiesc. Locuitorii din Meteor au rămas fără venituri după ce au fost nevoiţi să-şi închidă afacerile cu fier vechi.

Rromii înstăriţi din cartierul Meteor, din municipiul Târgu-Jiu, au acumulat datorii de sute de mii de lei la primărie, pentru că nu şi-au plătit impozitele pentru palatele în care locuiesc şi maşinile puternice în care se plimbă. Datornicii se plâng că nu îşi pot achita dările, pentru că afacerile cu fier vechi pe care le desfăşurau au fost închise de stat. Mihai Ion, zis Ion Ministru, este preşedintele unei organizaţii non guvernamentale şi este angajat în cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

image

Acesta locuieşte într-un casă de dimensiuni impresionante şi are câteva maşini. Ion Ministru spune că toate acestea le-a acumulat în perioada în care afacerile cu fier vechi mergeau bine, iar acum nu mai are bani să achite impozitele pentru aceste bunuri. Primăria i-a pus poprire pe salariu pentru recuperarea datoriei: „Casa este de o capacitate mare, pentru am construit-o în perioada în care afacerea cu fier vechi mergea foarte bine. Impozitul pe care îl plătesc pentru clădire se ridică la 1500 de lei anual. Cum am fost nevoit să închid depozitul de fier vechi, la care s-a adăugat şi criza, nu mai am venituri suficiente să plătesc. Casa are trei niveluri, dar locuim în două camere. Lucrez la Biroul de Relaţii cu Rromii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu şi primesc un salariu de 600 de lei pe lună din care mi se opreşte 100 de lei pentru datoria pe care o am“.

Rromii au datorii de 500.000 de lei

Mariana Budulan, directoarea Direcţiei de Venituri Publice, a precizat că familiile de etnie rromă din Târgu-Jiu au impozite neachitate în sumă de 500.00 de lei: „Ne confruntăm cu mari probleme în recuperarea datoriilor. În cartierele de rromi suntem nevoiţi să mergem cu poliţia sau jandarmi pentru a pune sechestru pe bunuri saui pentru a mai recupera din datorii pentru că sunt foarte agresivi“.


Rromii cer anularea penalităţilor

Rromii datornici solicită anularea penalităţilor şi majorărilor, care au dus la dublarea şi chiar triplarea impozitului restant. „Legea nu prevede decât eşalonarea şi amânarea de la plata şi, nicidecum, anularea penalităţilor. Rromii au de achitat ître 1500 şi 2000 de lei pe an, pentru casele în care stau“, a precizat Mariana Budulan.

Ion Ministru spune că problemele au început de când guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care se impunea respectarea anumitor condiţii pentru funcţionarea depozitelor de fier vechi: „85% din familiile care se ocupau de această activitate au intrat în colaps. Au rămas în acest fel fără venituri şi nu au posibilitatea să-şi achite impozitele. Situaţia este foarte grea. Nu sunt înscrişi la medicul de familie, pentru că nu sunt asiguraţi, iar unele locuinţe au fost chiar debranşate de la energie electrică“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite