Respinşi la Bac, primiţi cu braţele deschise la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu vor îngroşa rândurile celor 10.000 de gorjeni fără loc de muncă. Printre ei se numără şi Ionuţ Similean, un tânăr de 19 ani, din Novaci, care nu a reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune din acest an.

200 de absolvenţi de liceu,din promoţia 2011, au trecut deja pragul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, nu pentru a întreba ce joburi sunt disponibile în judeţ, ci pentru a respecta cu sfinţenie termenul de 60 de zile pe care îl au la dispoziţie ca să-şi aducă dosarul pentru şomaj. Daniel Giurcă, un tânăr de 19 ani, din Novaci, a venit ieri la sediul instituţiei cu alţi colegi ca să prezinte documentele, împins de rezultatele catastrofale obţinute la bacalaureat. „Nu am luat acest examen. Am obţinut 2,1 la limba română şi 3,9 la matematică, iar după contestaţie m-am trezit cu 3,6. Sper să iau bacalaureatul în toamnă, dar mă pregătesc şi pentru şomaj, pentru că nu se ştie ce se va întâmpla. Dacă nu îl iau nici acum, nu va fi un capăt de lume. Voi încerca să îmi caut un loc de muncă după şomaj. Ar fi bine şi dacă aş putea intra la facultate fără Bac”, declară Daniel Giurcă. În aceeaşi situaţie se află şi fostul său coleg de liceu. „Am absolvit, dar n-am luat bacalaureatul din cauza matematicii. Am luat nota 2. Am avut ghinion. Şi şomajul e bun. Poate, după ce voi susţine din nou examenul, voi reuşi să-l iau şi mă voi înscrie la o facultate, la turism”, mărturiseşte Ionuţ Similean, un alt tânăr de 19 ani, din oraşul Novaci. Lângă ei, Gheorghiţa Stolojan, în vârstă de 22 de ani, din Târgu-Jiu, o absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, aştepta să-şi prezinte cu dosarul de şomaj.

Indemnizaţie de 250 de lei pe lună

Vestea proastă este că niciunul din cei care aduc documentele pentru şomaj, nu va primi indemnizaţie în următoarele două luni. „Absolvenţii din promoţia 2011, pentru a se înregistra în baza noastră de date, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, trebuie să-şi depună un dosar să conţină datele persoanale, certificat de naştere, buletin, act de studiu şi de la medicul de familie o adeverinţă că sunt apţi de muncă. Până în prezent avem înscrişi în baza de date aproximativ 200 de absolvenţi. Este bine de ştiut că şi cei care nu au luat examenul de bacalaureat beneficiază de ajutor de şomaj. Trebuie să aducă o adeverinţă de la şcoală că au absolvit 12 clase, promotia 2011, sesiunea iunie sau iulie, fără examen de bacalaureat. Vor sta 60 de zile în căutarea unui loc de muncă, după care după data de 1 septembrie ,  respectiv 1 octombrie, vor depune cel de-al doilea dosar, de indemnizaţie de şomaj.  Indemnizaţia se acordă pe o perioadă de 6 luni, iar suma este de 250 de lei”, a precizat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite