Târgu-Jiu: Reparaţii de urgenţă la Poarta Sărutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de experţi care a evaluat monumentul a constat că acoperământul de plumb este deteriorat. Pentru ca apa să nu se infiltreze în fisuri, Primăria Târgu-Jiu a luat decizia să aplice un tratament temporar operei de artă.

O echipă din Bucureşti  a făcut o evaluare a operelor brâncuşiene amplasate în Parcul Central, în urma căreia au constatat fisuri la Poarta Sărutului. Specialiştii în monumente confecţionate din piatră vor întocmi şi un raport al evaluării, pe care îl vor trimite la Primăria Târgu-Jiu. Tot în raport, va fi menţionată şi modalitatea de reparare a acoperământului, care va fi una provizorie, urmând ca o lucrare de anvergură să aibă loc la începutul primăverii, când temperaturile vor creşte.


Proiectantul, aşteptat să ofere soluţii


 „S-au descoperit fisuri la acoperământul de plumb, la nivelul montajului şi sudurii. Se impune o măsură rapidă până în primăvară, aşteptăm  o soluţie din partea proiectantului Aurel Botez din Bucureşti, după care vom trece la executarea acestei protejări temporare. În primăvară, vor fi luate mai multe măsuri, iar acoperământul din plumb ar putea fi schimbat. Deocamdată nu ştim costurile acestei lucrări, însă vor fi foarte mici şi vor fi suportate din bugetul local. Lucrările vor fi executate de personal autorizat. De asemenea, pe anumite scaune, s-au localizat începuturi ale atacului biologic. Este vorba de muşchi şi licheni, asupra cărora se impune un tratament“, a precizat Paul Popescu, unul dintre restauratorii Porţii Sărutului.

Deşi evaluarea trebuia să aibă loc în luna mai a acestui an, evaluatorii au ajuns abia zilele trecute la Târgu-Jiu. „Am organizat o întâlnire cu mai mulţi specialişti în opere din piatră, care au analizat starea monumentelor lui Constantin Brâncuşi. Specialiştii au vizualizat şi fotografiat operele şi urmează să propună soluţii pentru protejarea şi conservarea lor. Vom organiza o altă întâlnire şi pentru evaluarea Coloanei Infinitului, care este confecţionată din metal“, a precizat directoarea interimară a Direcţiei de Cultură, Teodora Ciobanu.


Au trecut şapte ani de la ultima restaurare


Ultima restaurare a Porţii Sărutului a avut loc în anul 2003, aceasta fiind şi cea mai amplă din viaţa operei.  Atunci, au fost înlăturate crustele aderente, stropii de beton apăruţi cu ocazia betonării aleilor în anii ‘70, înscrisurile, bitumul, mortarele neaderante şi tijele metalice din materiale nepotrivite montate la scaune. Restaurarea a durat trei luni.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite