Record de gorjeni care vor să devină fermieri cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii vor să primească banii de la Uniunea Europeană
Oamenii vor să primească banii de la Uniunea Europeană

Într-o singură lună au fost primite 109 cereri de finanţare, mai multe decât tot anul trecut. Valoarea proiectelor este de aproximativ două milioane de euro, iar răspunsul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj va fi anunţat la 1 noiembrie.

Gorjenii cu vârste de până la 40 de ani au solicitat în sesiunea din iulie sprijinul nerambursabil de la Uniunea Europeană, cuprins între 10.000 şi 25.000 de euro de persoană, pentru înfiinţarea de exploataţii agricole, multe din cele 109 cereri fiind pentru apicultură, pomicultură, crescătorii de animale, în zonele defavorizate din judeţ, în special din Crasna, Baia de Fier şi Padeş. Vestea bună pentru persoanele ale căror proiecte vor fi respinse este că îşi pot încerca norocul pe măsura 112, de instalare a tinerilor fermieri, şi în sesiunea din noiembrie.

„În sesiunea 1-29 iulie, pe măsura 112- «Instalarea tinerilor fermieri», au fost depuse 109 proiecte, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ două milioane de euro. Este prima dată când se va face selecţie. În sesiune din iulie s-au depus practic mai multe decât s-au depus în total în 2010, 100 în cele două sesiuni. Până la 1 noiembrie vor primi un răspuns, dacă proiectul a fost selectat, iar apoi începe sesiunea următoare. Măsura 112 este dedicată instalării tinerilor fermieri şi a fost cea mai accesată, fiind posibilă atât în mediul rural, cât şi în cel urban. După ce primesc banii, devin persoane fizice autorizate, vin cu cererea de plată, primesc 60 la sută şi în primele 36 de luni se verifică ce s-a făcut şi numai atunci se acordă diferenţa de 40 la sută, dacă nu, se merge pe recuperare de credite. Excepţie fac doar calamităţile“, a declarat Cosmin Mazilu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj.

365 de gorjeni vor 1500 de euro


Nici măsura 141 nu a fost ignorată de gorjeni. 365 de persoane au solicitat 1500 de euro pe an pentru ferme de subzistenţă. La fel ca la măsura 112, după trei din cei cinci ani, beneficiarii vor fi verificaţi, însă vestea bună este că, dacă vor fi găsiţi în nereguli, nu vor fi obligaţi să înapoieze banii primiţi până la momentul controlului. Printre solicitanţi s-a numărat şi un bărbat din Dăneşti. „Eu am cerut aceşti bani pentru cele 112 păsări, o vacă, un viţel şi 16 porci din gospodărie. E prima dată când depun dosarul pentru sprijinul de la Uniunea Europeană”, a adăugat Grigore Cojan, din comuna Dăneşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite